Puigdemont, més a prop de tornar: l'expresident té un nou pla
La seva detenció immediata acceleraria el procediment per apel·lar al Constitucional i accedir a l'amnistia
Carles Puigdemont segueix meditant el seu retorn a Catalunya i com treure'n el màxim partit tant a nivell polític com judicial. L'expresident va prometre que tornaria per ser present al debat d'investidura, però des de llavors tot han estat problemes.
La negativa dels jutges d'aplicar-li l'amnistia compliquen la situació una vegada creua la frontera, i ara es debat entre tornar-se arriscant a ser detingut o incomplir una vegada més la seva paraula i romandre fugat fins que se'n resolgui l'expedient.
Segons revela Quico Sallés a El Món, l'entorn de l'expresident hauria ideat un nou pla consistent en la seva imminent detenció per ordre del Tribunal Suprem.
El pla de Puigdemont, deixar-se aturar
Això donaria peu al fet que pogués presentar un habees corpus. Mitjançant aquest procediment, l'arrestat denuncia haver estat detingut il·legalment i és posat a disposició judicial de manera immediata per prestar declaració davant del jutge.
Això permetria aclarir la situació judicial de Carles Puigdemont per la via ràpida. El seu entorn estudia la possibilitat que l'expresident sigui detingut a la Jonquera. Tot seguit presentarien un habees corpus al jutjat de guàrdia de torn a Figueres, que tindria 24 hores per dictar una resolució judicial determinant si han vulnerat els drets i les garanties del detingut.
Si el jutge desestima el procediment, l'equip legal de Puigdemont podria interposar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional. Una cosa favorable perquè permetria al dirigent processista accelerar el procés per a la concessió de l'amnistia.
L'avantatge en aquest cas és que, una vegada desestimat l'habeas corpus, el cas passaria directament a les mans del Constitucional sense haver de passar pel Tribunal Suprem.
Cal recordar que en principi el Tribunal Suprem és un òrgan més hostil a Carles Puigdemont, ja que ha estat l'òrgan que s'ha negat a aplicar l'amnistia tant a ell com a Toni Comín i Lluís Puig. En canvi, el Constitucional, controlat per magistrats progressistes, és més favorable al'amnistia impulsada pel Govern de PSOE-Sumar.
Obligar el TC a posicionar-se aplanaria el camí de l'amnistia per a Carles Puigdemont i la seva posada en llibertat el més aviat possible.
Junts vol treure el màxim rèdit polític
Més enllà de les qüestions processals, Junts prepara la tornada de Puigdemont amb l'objectiu de treure'n el màxim rèdit polític. Entitats com l'ANC i el Consell de la República han apel·lat els catalans a protegir l'expresident. Volen convertir el seu retorn en una oportunitat per tornar a mobilitzar l'independentisme, i de passada rellançar la seva malmesa figura com el messies cridat a restaurar la unitat.
Els darrers dies l'entorn de l'expresident i l'aparell de Junts han coordinat les accions amb l'ANC i el Consell de la República. Però també amb Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i els Consells de Defensa de la República (CDR).
Això és important perquè el contacte amb les entitats permet a Junts erigir-se com l'actor protagonista de la unitat independentista. Tot el pla de Puigdemont passa per aïllar ERC i aglutinar allò que queda de l'independentisme sota el seu projecte.
La imatge de l'expresident ha quedat molt malmesa darrerament i el seu horitzó polític està quedant compromès, motiu pel qual Junts esprem qualsevol oportunitat.
Més notícies: