Home amb barba davant d'un cartell del Consell de la República Catalana amb fons vermell.
POLÍTICA

Toni Comín va intentar pagar les vacances amb diners del Consell de la República

Més proves sobre les presumptes irregularitats del vicepresident de l'entitat

Toni Comín, més acorralat que mai. L'escàndol destapat pels gestors de l'empresa que donava cobertura jurídica i econòmica al Consell de la República no només no amaina sinó que va a més.

Després de les acusacions al vicepresident Comín d'utilitzar fons de l'organisme per a despeses personals, ara apareixen noves proves que demostren el seu afany lucratiu amb una vida a tot tren.

La informació l'ha revelat novament El Món, el digital que va destapar l'escàndol. La documentació aportada per l'empresa Catglobal al Consell de la República inclou factures i rebuts que demostren que Toni Comín volia pagar les vacances amb els diners del Consell.

L'exconseller de la Generalitat Toni Comín, intervé durant una roda de premsa el dia en què el Parlament Europeu s'ha manifestat a favor de suspendre la seva immunitat, a Brussel·les (Bèlgica), 9 de març de 2021

Apareix fins i tot un correu electrònic del gerent de l'entitat, Sergi Miquel, negant-se a les peticions del vicepresident.

Tot això deixa més tocat Toni Comín, que fa temps que està en el focus per les acusacions d'autoritarisme i de corrupció per part de membres del Consell. La informació també erosiona la credibilitat ja molt deteriorada d'aquest organisme, ideat per Puigdemont com una mena de govern paral·lel a l'exili. I compromet, en definitiva, l'estratègia de Puigdemont de voler rescatar el Consell per reunificar l'independentisme sota el seu comandament en el context polític actual.

Quasi 5.000 euros per a les vacances amb la seva filla

Segons la informació revelada pel periodista Quico Sallés, Toni Comín va incloure factures de vol, un cotxe de lloguer i una casa turística per passar unes vacances amb la seva filla el març del 2023. Les factures pujaven fins als 4.786 euros, i van ser remeses a CatGlobal que ara les presenta com a prova de les irregularitats denunciades.

El gerent del Consell de la República va reaccionar amb un contundent correu electrònic en què es negava a accedir als desitjos de Comín.

Sergi Miquel advertia que les finances del Consell es trobaven “en una situació molt delicada”, i que malgrat haver sanejat una part amb molt d'esforç, “encara no hem saldat els deutes”. Com a “responsable legal, i darrerament sembla que també ètic”, esmenta les despeses “que no podem assumir i que per tant he donat instruccions que no es paguin”.

Aquestes inclouen 227 euros de vols d'avió per a Toni Comín i la seva filla Laia, 2.572 euros d'estada per a tots dos en una casa de vacances durant 17 nits, i 1.997 euros per a un cotxe de lloguer durant aquest període.

Autoritarisme i màniga ampla

Sergi Miquel conclou que aquestes despeses són inacceptables “des d'un punt de vista ètic” i adverteix que a més podrien comportar querelles i sancions.

La informació també parla d'una relació cada vegada més tensa entre Toni Comín i Sergi Miquel, fins que aquest va acabar fulminantment acomiadat. Miquel va acordar deixar el càrrec, fart de la forma de Comín de relacionar-se amb els treballadors i les seues negatives a ajustar-se a les exigències econòmiques del Consell. És a dir, més llenya al foc de les acusacions d'autoritarisme i de màniga ampla de Toni Comín a l'entitat.

La pilota és ara a la teulada del Consell, que assegura haver obert una investigació per aclarir responsabilitats però que de moment guarda silenci.

L'escàndol coincideix amb el declivi del Consell de la República, que ha patit una allau de baixes i l'òrgan legislatiu de la qual va ser suprimit per Comín i Puigdemont per evitar les crítiques internes durant les negociacions amb el PSOE. També coincideix amb els mals resultats de la candidatura de Toni Comín a les recents eleccions europees.

➡️ Política

Més notícies: