Muntatge de Toni Albà disfressat

POLÍTICA

Toni Albà, de bufó del Procés a la paperera de la història

Ja pocs recorden un personatge esgotat que un dia va ser heroi de la causa independentista


L'actor i humorista Toni Albà es va convertir durant els anys durs del Procés al bufó major del regne. Famoses eren les seves desfilades abillat amb la disfressa de Felip V i aclamat per la torba, així com les seves imitacions del rei Joan Carles I a TV3. Eren anys d'eufòria i disbauxa on tot valia, des de boicotejar companys fins a insultar adversaris polítics.

Va trucar “puta” a Inés Arrimadas i “francocainòman” a Mariano Rajoy, va tractar la immigració espanyola a Catalunya com a “invasors” i va cridar a detenir els fiscals espanyols. Tant es va passar de la ratlla Toni, que va acabar imputat per injúries. Com havia de ser greu la cosa, que fins i tot TV3 va prescindir dels seus serveis.

Monoleg Ser o no ser. Toni Albà. Assemblea Nacional Catalana

felip V i Toni Albà . Pregó Alternatiu Independentista Festes de la Mercè 2016

Allò va augmentar la seva popularitat entre els selectes (i minoritaris) cercles de l'independentisme més radical i hispanofòbic. Però l'estrella de Toni Albà va anar apagant-se a la mateixa velocitat que ho va fer el procés. Aquests dies ha aparegut en una foto amb Laura Borràs, en una de les explicades aparicions d'un personatge relegat a la paperera de la història.

D'heroi processista a trasto abandonat

Una de les últimes aparicions de Toni Albà va ser al FAQS de TV3, aquell programa extint que servia d'aparador de la fauna independentista més diversa. Després de ser relegat a l'ostracisme, va intentar renéixer al capdavant d'un programa a 8TV que no es mirava ningú. Quan es va adonar que sense la calor del Procés les seves bufonades ja no tenien gràcia, es va apartar a poc a poc de la llum dels focus.

Com a molts altres bufons indepes (se'n recorden de Joan Bona Nit?), el Procés li va passar per sobre fins a quedar com un trasto abandonat més. Ara es dedica a defensar des de les xarxes socials amb més o menys sort les causes perdudes de l'independentisme radical. Qui un dia va formar part de l'ANC, ara es retrata amb Laura Borràs i fa el joc als residus de Waterloo.

Toni Albà continua regalant el seu humor des dels escenaris de teatre mentre es dedica al negoci de la restauració. El còmic regenta una marisqueria a Vilanova i la Geltrú, que el 2022 va registrar pèrdues d'uns quants milers d'euros. No es descarta que el seu negoci acabi com el Procés, a la deriva i naufragant.

De boicotejar els altres a plorar perquè el boicotejaven a ell

No només Inés Arrimadas, la llista d'agraviats pels insults de Toni Albà és interminable i inclou la jutgessa Carmen Lamela i els polítics Manuel Valls, Carlos Carrizosa i Jordi Cañas. A més, va demanar el boicot per a l'escriptor Javier Pérez Andújar i l'actriu Carmen Machi. Després va denunciar davant dels Mossos la campanya de desprestigi del restaurant per part d'usuaris de Twitter.

Crida l'atenció la pell fina d'un personatge que durant anys es va dedicar a insultar ia boicotejar destre i sinistre els que no pensaven com ell. Era la sensació d'impunitat i superioritat moral d'aquells activistes ficats en política. Amb el temps han quedat abandonats i oblidats fins i tot pels seus.

➡️ Política

Més notícies: