Plànol mitjà d'Oriol Junqueras durant un míting d'ERC a la campanya de les eleccions municipals del 2023
POLÍTICA

'El temps de Junqueras ha passat'

L'historiador Joaquim Coll assegura que 'és un llast per a Esquerra'

L'historiador Joaquim Coll es mostra, en aquesta entrevista, més crític amb Oriol Junqueras que amb Carles Puigdemont. Considera que el temps del líder d'ERC ja “ha passat” i que “seria bo que Esquerra ho apartés”. També que “és un llast” per al partit.

Segons la seva opinió, “és incapaç de reconèixer errors” i “el gran responsable del 'procés' juntament amb Artur Mas”. "Urkullu ja va dir que representa el pitjor de la política", recorda en al·lusió al lehendakari.

Coll -que escriu a El Mundo, El Periódico i Crònica Global- no descarta eleccions anticipades a l'octubre o a la primavera. Una opció seria prorrogar els pressupostos, però “difícilment els aprovaran amb el PSC o amb Junts, que se'n van anar del Govern”. Mentre que amb els Comuns “han trencat els ponts”.

"Governa la segona força amb 33 diputats -recorda: no passa a cap lloc de món" i "la unitat independentista és un acudit". L'historiador no descarta fins i tot "una implosió" del 'procés' o d'Esquerra si prossegueixen els mals resultats.

Fotografia de perfil de l'escriptor i historiador Joaquim Coll

Considera que les properes eleccions generals poden ser una altra “patacada” per a ERC. “El junquerisme pot entrar en un terreny de crisi si Esquerra treu un mal resultat a les generals”, afegeix. “Els lideratges a ERC comencen a estar qüestionats”, insisteix.

Sobre el resultat de les municipals a Barcelona afirma que “Xavier Trias no és alcalde de Barcelona per culpa seva”. A parer seu va cometre “un error signant un acord amb ERC 48 hores abans del ple”. "Va ser un error de manual" perquè va demostrar que "ERC ja havia triat company de ball" i els Comuns quedaven "com a segona força de l'oposició".

L'entrevistat opina que gran part de culpa pot ser d'Ernest Maragall perquè es veia de “vicealcalde” i es podia treure així l'espina del 2019, quan no va ser elegit. Fins i tot parla de “revenja personal”. En l'evolució d'Ernest Maragall, des de les files del PSC a les de l'independentisme, “hi ha una mica de rancúnia”.

A continuació teniu l'entrevista completa:

"Junqueras es un lastre para ERC"