Primer plano del político catalán Joaquim Nadal
POLÍTICA

Quim Nadal proposa canviar la llei per escollir alcaldes

El conseller es mulla amb el pacte de govern a Barcelona

La carambola que va fer alcalde de Barcelona a Jaume Collboni (PSC) en lloc de Xavier Trias (Junts) continua sent tema de debat. El mateix Collboni, escridassat en els seus primers actes públics, admet que la seva arribada a l'alcaldia pot generar controvèrsia. Però també es mostra convençut que és “el millor per Barcelona”.

Un altre històric del PSC, Quim Nadal, ha valorat el pacte de govern a la ciutat comtal. El conseller de Recerca i Universitats del Govern Aragonès ha afirmat que això de Barcelona “no es pot qüestionar, tret que canviem la llei”.

Sistema de segona volta

L'exconseller del PSC ha proposat reformar la llei electoral per triar els alcaldes mitjançant “un sistema de segona volta”. Per ell, tindria sentit en casos on el resultat és molt ajustat, com a Barcelona. Allà, Junts va treure 11 regidors, per 10 del PSC i 9 de Comuns.

En un sistema de segona volta, els dos alcaldables més votats (en aquest cas Xavier Trias i Jaume Collboni) se sotmetrien a una nova votació. Això donaria més legitimitat a l'alcalde electe i evitaria el qüestionament dels pactes polítics.

Amb el sistema actual, el conseller defensa que “a Barcelona ha guanyat el més votat” perquè “així és la llei”. Tot i que també afirma que li hauria agradat més un pacte d'esquerres, amb ERC en comptes del PP.

“Amb la llei a la mà, tot resultat és legítim. És coherent? Potser no, potser no hauria convingut a Barcelona, però ningú no pot qüestionar un alcalde”, ha afegit.

Consell a ERC i Junts

Joaquim Nadal, que va ser conseller socialista, però ara forma part del govern d'ERC, ha donat un consell als partits independentistes. Per ell, si els seus diputats donen la majoria a Pedro Sánchez el 23-J han de facilitar la investidura. La prioritat, ha dit, és "frenar l'avenç de l'extrema dreta a Espanya".

A més, després del 28-M ha demanat a l'independentisme "reflexionar si la suma de l'espai ha de tenir alguna cosa". Ha posat els exemples de Barcelona i Ripoll, on no ha servit de res.

➡️ Política

Més notícies: