Xavier Trias en un acte electoral el 25 de maig de 2023
POLÍTICA

Xavier Trias enfada els seus amb el seu darrer moviment

Ha ofert a ERC dues regidories i tres districtes

Malestar dins de Junts per la darrera oferta de Xavier Trias a Ernest Maragall per tancar un acord per l'alcaldia de Barcelona. Segons informa RAC1, el sector radical del partit desaprova la generosa proposta de Trias al candidat republicà, que inclouria dues conselleries i tres dels deu districtes.

L'enuig d'un sector de Junts s'emmarca en la guerra oberta que mantenen amb ERC, endurida després del pacte dels republicans amb els socialistes a les diputacions de Lleida i Tarragona. A més, l'embolic a Barcelona coincideix amb el front obert a Ripoll, on els juntaires han de decidir si donar l'alcaldia a Aliança Catalana, o sumar-se al “cordó sanitari” contra aquest partit independentista i antiimmigració.

L'oferta de Trias a Maragall

L'origen de l'enuig dins de Junts és el moviment de Xavier Trias per assegurar-se el suport d'Esquerra a la investidura d'aquest dissabte. Trias, que va guanyar les eleccions amb 11 regidors, hauria proposat a Maragall les regidories d'Urbanisme i Cultura i el control de tres dels deu districtes. És la resposta al darrer moviment d'Ada Colau, que va proposar a Collboni i Maragall repartir-se l'alcaldia en un govern tripartit.

Objectiu: impedir el tripartit

Jaume Collboni (PSC) segueix explorant fórmules per forjar un govern d'esquerres, i Trias vol lligar l'acord amb ERC per impedir la majoria progressista. La direcció republicana ja va mostrar des del principi la seva inclinació a facilitar un govern independentista a la ciutat comtal, i tot sembla indicar que aquest dissabte Xavier Trias serà investit alcalde de Barcelona. La qüestió és ara el com.

Ernest Maragall durant un miting d'Esquerra Republicana a Barcelona

Encara que els cinc regidors d'ERC no donen la majoria absoluta a un govern de Trias, sí que són claus per impedir un tripartit (PSC-ERC-Comuns) que sí que sumarien una majoria folgada de 24 regidors. El suport d'Esquerra seria suficiente per donar l'alcaldia a Junts, però si ERC no entra al govern Trias començaria la legislatura amb un govern en absoluta minoria (11 regidors, estant la majoria absoluta en 21). En canvi, un govern de coalició oferiria una majoria més còmoda, tot i que encara insuficient, en espera de sumar altres forces després de les eleccions del 23 de juliol. D'aquí ve l'oferta de Trias a Maragall, que ha generat el malestar de molts dins del seu partit, en ple enfrontament amb ERC.

➡️ Política

Més notícies: