Primer pla de Tània Verge parlant amb un micròfon a la boca al Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Tània Verge rep un toc d'atenció

Acadèmics de la llengua catalana deixen en evidència la consellera d'Igualtat i Feminismes


El 2021, Tània Verge va estrenar amb polèmica el seu càrrec com a consellera d'Igualtat i Feminismes. La primera batalla pública que va lliurar va ser la reivindicació del llenguatge inclusiu. Al més pur estil Irene Montero, va fer servir la paraula “totis” i va defensar la seva utilització en considerar que les fórmules “tots”, “totes” o “tothom” no eren prou inclusives.

Tània Verge va al·legar que el 'totis' era un reconeixement a les “persones no binàries”, aquest fenomen social dels qui no es consideren ni homes ni dones. D'aquesta manera, la consellera optava per retorçar les normes de la llengua catalana amb un concepte que no té cap base acadèmica. En qualsevol cas, no deixava de ser una declaració d'intencions: la defensa de tot allò woke seria un element central de la seva Conselleria.

Plano medio de Tània Verge en un atril de la Generalitat de Catalunya, cabizbaja y escribiendo

Ara Tània Verge ha rebut un toc d'atenció per part de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). La secció Filològica d'aquesta entitat acadèmica deixa clar que el 'totis' és un concepte “artificial” i que “està fora del nostre marc normatiu i gramatical”. Afegeixen també que “contradiu el nostre sistema lingüístic” i que “s'ha creat manipulant el funcionament intern de la llengua”.

Defensa del masculí genèric com a gènere no marcat

L'IEC també critica l'ús del femení com a gènere no marcat. Defensen que el gènere no marcat en català és el masculí i es mostren contraris a la utilització del femení. Més crítics s'han estat respecte a les fórmules dobles (“tots i totes”), ja que consideren que “dificulten la lectura” i generen frases “complexes”, “problemes de concordança” i fins i tot “significats erronis”.

En aquest sentit, recorden que el masculí genèric és l'única fórmula vàlida per “referir-se a grups o individus tant de sexe masculí com de sexe femení”. Això sí, l'IEC també dona alternatives perquè ningú no se senti discriminat. I aposten per la utilització de conceptes neutres que puguin incloure els dos sexes, com és el cas de “professorat” o “tothom”.

Així doncs, els acadèmics de la llengua catalana posen en evidència Tània Verge, consellera i per tant representant del Govern, que va fer campanya per la utilització de conceptes que estan fora de qualsevol normativa. De fet, la idea de la responsable d'Igualtat i Feminismes ja va sonar forçada al seu moment, ja que pràcticament ningú a Catalunya utilitza el 'totis'. Igual que en castellà ningú no fa servir el 'tots', més enllà dels amics d'Irene Montero.

➡️ Política

Més notícies: