Muntatge amb 3 plànols mitjans d'Ione Belarra, Yolanda Díaz i Irene Montero somrient
POLÍTICA

La purga preventiva de Yolanda Díaz

Sumar vol culminar l'absorció de Podem

El pacte de govern entre PSOE i Sumar aplana el terreny per a la investidura, en espera del sí de Carles Puigdemont. A l'acord es van subscriure alguns compromisos, com la reducció de la jornada laboral. Però també es va posar damunt la taula la urgència de que Yolanda Díaz posi ordre a Sumar.

Els socialistes es preparen per a una legislatura complexa a causa de la forçosa aliança amb Junts. Això exigeix més unitat interna al Govern de coalició. I el PSOE ha demanat a Yolanda Díaz que acabi amb la divisió interna a Sumar per evitar la tensió permanent de la legislatura passada.

La líder de Sumar té en el repartiment de carteres ministerials una bona oportunitat per uniformar el partit i acabar amb la dissidència. Vetada Irene Montero, l'estratègia passa per promocionar exdirigents de Podemos ara a l'òrbita de Yolanda Díaz. És a dir, culminar l'absorció dels morats dins la confluència.

Perfil baix i ruptura amb Podem

Des de fa temps, Yolanda Díaz somia completar la purga de morats iniciada arran de la convocatòria d'eleccions. El poc marge per presentar les candidatures va ser una excusa per no convocar primàries. Això va donar a Yolanda Díaz la posició de força necessària per vetar els pesos pesants de Podem.

Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta

Ara té a les mans una altra arma poderosa, la designació dels ministres del nou govern de coalició. A Sumar li tocaran entre tres i quatre carteres, i Yolanda Díaz ja n'ha fet les travesses. Ella seguirà al capdavant de Treball, i reservarà les altres places per a candidats amb un perfil clar.

La designació dels ministres de Sumar respondrà a dues premisses clares. D'una banda, Yolanda Díaz busca polítics de baix perfil que puguin exercir el càrrec de ministre sense disputar-li el lideratge. D'altra banda, prioritzarà els excàrrecs de Podem que ara són fidels a la direcció de Sumar.

Més a prop del PSOE

Descartat el nom d'Ada Colau, el millor posicionat per accedir a un ministeri és Nacho Álvarez. El seu passat a Podem permetrà escenificar la ruptura definitiva de la nova esquerra amb el radicalisme dels morats. I a més, Álvarez ha estat peça clau en el pacte PSOE-Sumar anunciat aquesta setmana.

Una altra a les travesses és María Eugenia Rodríguez Palop, que va estar a l'òrbita de Podemos però ara jura lleialtat a Yolanda Díaz. Ella seria l'escollida per liderar la transició al Ministeri d'Igualtat. La idea és abandonar el to dur i excloent d'Irene Montero per avançar en el feminisme del 99%.

Álvarez i Palop són el perfil ideal per a Díaz, i una mostra de per on aniran els trets. No només no amenacen l'autoritat de la gallega dins de la confluència, sinó que a més són ben vistos pel PSOE. A Sumar creuen que si es guanyen la confiança dels socialistes, Pedro Sánchez podria deixar anar la mà amb algun ministeri més.

➡️ Política

Més notícies: