Home amb ulleres vermelles i barba davant d'un edifici amb un rellotge i diverses banderes onejant a la part superior.
POLÍTICA

Antifrau exigeix a Mataró que reincorpori la treballadora que va denunciar corrupció

Acusa l'ajuntament de no haver fet cas als requeriments de restitució

La polèmica va sorgir el mes de febrer passat, quan es va saber que l'ajuntament de Mataró havia acomiadat una treballadora que va denunciar irregularitats en l'adjudicació de contractes públics. Antifrau va investigar el consistori per aquest cas. Ara exigeix en un dur comunicat que restitueixi immediatament l'empleada, i amenaça amb sancions per ignorar els requeriments de l'organisme.

Les represàlies contra la treballadora també van arribar fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va imposar al consistori una indemnització de 50.000 euros. Fins i tot la Fiscalia va denunciar alts càrrecs de l'ajuntament per un presumpte delicte d'assetjament laboral.

L'ajuntament de Mataró està governat per l'alcalde socialista David Bote, en coalició amb els Comuns. La treballadora comiat és una arquitecta municipal que, sota la protecció de l'Oficina Antifrau, va destapar un presumpte cas de corrupció.

En el comunicat, l'Oficina Antifrau s'adreça a l'alcalde per advertir sobre la greu vulneració de drets a l'acomiadament de la treballadora. A més, acusa l'ajuntament d'ignorar els requeriments per restituir els drets de l'agraviada, contravenint així les obligacions legals de protecció. Retreuen a l'alcalde no haver suspès el cessament de la treballadora, i no haver atès els recursos interposats per ella.

També assenyala que es van inflar els mèrits de la persona seleccionada per substituir la treballadora comiat. Per tot això, adverteix de les conseqüències legals, com a possibles sancions i processos judicials.

La versió de l'ajuntament

La reprimenda de l'Oficina Antifrau és avalada també per òrgans com la Comissió de Garantia del dret d'accés a la informació pública i l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Apunten a una vulneració de drets en matèria de protecció de dades i de manca de transparència a l'ajuntament.

L'ajuntament, per part seva, nega haver comès cap irregularitat i ha assegurat que l'acomiadament de la treballadora no va tenir cap motivació venjativa. De fet, assenyalen que no va ser acomiadada sinó que no va obtenir la plaça de funcionària després d'un procés de selecció per a funcionaris interins.

Presumpte cas de corrupció

L'arquitecta municipal va denunciar al'Oficina Antifrau de Catalunya ia la Fiscalia l'existència d'una desena de contractes d'emergència sense acreditar la urgència dels procediments. L'ajuntament hauria fet tres contractes més un càrrec directiu per fer l'Atlas Urbanística.

Segons el consistori, no van ser contractes d'emergència sinó que després de persones van ser nomenades com a funcionàries interines i es va fer l'adscripció provisional de lloc de treball com a càrrec directiu d'una quarta persona que ja era funcionària de carrera.

➡️ Política

Més notícies: