Sumar pressiona el PSOE perquè apugi els impostos
La formació de Yolanda Díaz aprofitarà la negociació dels pressupostos per demanar nous tributs a les 'grans fortunes'
La propera muntanya russa parlamentària seran els pressupostos generals de l'Estat. Es reparteixen els diners i cada partit necessita apuntar-se un èxit. A Sumar ja deixen caure que volen apujar diversos impostos, en teoria a les grans fortunes.
Impost a la inflació alimentària
Marge, hi ha poc: Espanya ja es va comprometre a Brussel·les a la disciplina fiscal i a reduir un punt de deute a l'any. Això significa que o apuges els impostos o retalles la despesa. O el que és el mateix: el pastís a repartir cada cop és menor i els comensals són cada vegada més.
Però hi ha una altra possibilitat: fer més gran el pastís. Això és el que busca Sumar, és a dir, apujar els impostos. Perquè retallades a la despesa és una cosa que per ara no s'espera. La credibilitat ideològica del Gobierno cap als votants depèn de la despesa social.
Per això, el que demana Sumar està alineat amb el que volen alguns sectors del PSOE: apujar els impostos, però sempre sota el paraigua de les “grans fortunes”. Així s'expressava Carlos Martín, el cap econòmic de Yolanda Díaz:
Aquest és, doncs, el primer dels dos grans impostos que proposen pujar: els beneficis empresarials derivats de la inflació alimentària. L'impost seria bé del 0,6% o bé de l'1,2% en funció del nivell de beneficis obtingut. Com assenyala Martín, és un impost “intel·ligent” perquè s'eliminarà quan hagi desaparegut l'avantatge competitiu. Mentrestant, els agricultors ja han anunciat que aniran a la vaga perquè, segons ells, els preus estan disparats per la regulació mediambiental.
Unificar successions i donacions
L'altre gran impost és successions i donacions. La intenció de Sumar és que les bonificacions de les comunitats autònomes se les quedi el govern central. Expliquen que és per evitar el dúmping fiscal entre comunitats i posen com a exemple d'èxit l'impost a les grans fortunes.
L'objectiu és unificar l'impost i establir un tipus mínim compartit. El ciutadà pagarà a l'Estat allò que la seva Comunitat li ha bonificat. Això arriba en un moment en què la majoria de comunitats estan sota control del PP, que majoritàriament han bonificat l'impost. És a dir, que si s'aprova, hi haurà un ampli marge recaptatori.
Sánchez va assegurar que només s'aplicarà a les “grans fortunes” i no a les “classes mitjanes”. El que és segur és que la reducció del dèficit a què ens hem compromès s'escometrà a través dels ingressos. D'altra banda, es vol igualar l'IRPF de les rendes del treball amb el de les rendes del capital, pujar l'IVA de la universitat privada i rebaixar-lo a altres productes i serveis com perruqueria o veterinària.
Més notícies: