El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, durant la Solemne Sessió d'Obertura de les Corts Generals de la XV Legislatura, al Congrés dels Diputats, a 29 de novembre de 2023, a Madrid
POLÍTICA

Sumar presenta una llei per legalitzar l'enaltiment del terrorisme

També pretenen eliminar les injúries a la Corona i les ofenses als símbols de l'Estat

L'enaltiment del terrorisme, les injúries a la corona i les ofenses als símbols de la nació i als sentiments religiosos podrien deixar de ser un delicte. Això és almenys el que pretén Sumar amb la proposició de llei presentada aquest dimarts al Congrés. El PSOE donarà suport a aquesta mesura en defensa de la llibertat dexpressió.

No és la primera vegada que l'esquerra intenta despenalitzar l'enaltiment del terrorisme i les ofenses als símbols nacionals i religiosos. Podem ho va intentar dues vegades, però malgrat el suport dels socialistes la seva proposta va acabar oblidada en un calaix. Ara, els de Yolanda Díaz pretenen culminar aquell anhel.

És una reforma del Codi Penal que suprimiria sis articles perquè aquests actes deixin de ser constitutius de delictes. D'una banda, pretén protegir cantants, artistes i activistes perquè expressin sense por la llibertat d'expressió. Però també facilitar que les autoritats i els funcionaris no hagin d'aplicar la llei mordassa.

Cremar fotos del rei o xiular l'himne

Sumar reivindica la llibertat d'expressió i creació de tuiters i rapers que "malgrat la duresa de les seves expressions s'ha posat de manifest que no hi ha cap perill de comissió de delictes terroristes". A l'esquerra recorden les resolucions de tribunals europeus en defensa de la llibertat d'expressió. Segons la seva visió, cremar fotos del rei o xiular l'himne nacional no ha de ser cap delicte.

La proposta del partit de Yolanda Díaz inclou l'eliminació del Codi Penal de l'article 504 que condemna les injúries a les institucions de l'Estat. Això inclou el govern, els òrgans judicials, l'exèrcit i la policia. El Codi Penal castiga aquestes conductes amb una multa de dotze a divuit mesos.

A més, Sumar proposa derogar l'article 525 que castiga les ofenses als sentiments religiosos. La proposta de llei inclou l'eliminació dels articles 490.3 i 491 contra les ofenses a la Corona i del 543 contra els ultratges a Espanya i els seus símbols. Finalment, l'article 578 regula el delicte d'enaltiment del terrorisme.

Polèmiques votacions al Congrés

Aquest dimarts es vota al Congrés dels Diputats la proposta de llei de Sumar per eliminar les injúries a la Corona i als símbols de l'Estat. Però també la proposició de llei per posar fi a l'obligatorietat d'acudir a la selecció espanyola. Això ha tornat a soliviantar la dreta i l'oposició.

Pedro Sánchez, parlant des del seu pupitre al Congrés dels Diputats

La voluntat de despenalitzar l'enaltiment del terrorisme coincideix amb el pacte del PSOE amb EH Bildu a Pamplona per fer fora UPN de l'alcaldia. Cosa que la dreta no ha volgut deixar passar. Acusen el Govern de Pedro Sánchez d'executar un pla orientat a desnacionalitzar Espanya.

➡️ Política

Més notícies: