Primer pla de Yolanda Díaz somrient i aplaudint
POLÍTICA

Sumar compra el discurs de Waterloo

Gerardo Pisarello defensa l'amnistia per desbloquejar la legislatura

Aquest dijous comença la nova legislatura, i a mesura que passen els dies creixen els nervis al voltant de la formació del nou govern a Espanya. Sumar torna a deixar clar que cal evitar una repetició electoral com sigui. I per aconseguir-ho estan disposats a cedir a les exigències de Carles Puigdemont.

En un article a Eldiario.es, el número dos de Sumar-En Comú Podem, Gerardo Pisarello, defensa l'amnistia com a moneda de canvi del suport de Junts. Afirma que “hi ha una majoria parlamentària per posar en marxa aquest tipus de mesures de desjudicialització i desbloqueig institucional”. Per ell, l'amnistia és “un oblit penal”.

Muntatge amb una foto d'un pla mitjà curt de Yolanda Díaz, Gerardo Pisarello i Aina Vidal aplaudint i una urna de l'1 d'octubre de fons

Pisarello ho concep com un mecanisme per “renunciar a un tipus de persecució criminal que desnaturalitza el debat i bloqueja la possibilitat d'altres alternatives de futur”. També recorda que "s'han produït en democràcies danyades per conflictes profunds com a alternativa a l'obsessió pel càstig d'adversaris enfrontats entre si".

Picada d'ullet a Waterloo

Des del dia després de les eleccions, En Comú Podem ha estat dins de Sumar l'actor més enèrgic en les negociacions amb Puigdemont. També és el sector més proper a les tesis de l'independentisme català. Ja en campanya es van desmarcar de la direcció de Sumar apostant pel referèndum a Catalunya.

Ara torna a acostar-se a les tesis independentistes amb una clara voluntat de fer una picada d'ullet a Waterloo. Pisarello escriu que "a Espanya hi ha milers de persones investigades o processades en el marc d'un conflicte polític a Catalunya". Parla de “dirigents polítics, activistes i acadèmics” processats per “jutges obsessionats no amb l'aplicació de la llei sinó amb un càstig exemplar”.

Davant del que defineix com “una judicialització de la política” demana “restaurar la normalitat democràtica” des de “la política encarnada al Govern i al Parlament”. Aplaudeix els indults com “una decisió valenta i intel·ligent”, però adverteix que “no han estat suficients per restaurar el pluralisme polític i la plurinacionalitat”.

I el referèndum?

L'article de Pisarello apareix 48 hores abans de la decisió de Junts sobre un eventual suport a la majoria progressista de la Mesa del Congrés. A Sumar són conscients del risc que el sector radical de Junts acabi influint en la decisió de Puigdemont. Per això estrenyen l'accelerador per atraure'ls al seu terreny.

El problema és que el sector més radical de Junts ja ha deixat clar que només amb l'amnistia no n'hi haurà prou. Pel nucli dur de Puigdemont, el moll de l'os és el referèndum. I sobre aquesta qüestió, Sumar segueix sense deixar clara la seva posició.

Entre la negació de Yolanda Díaz i l'entusiasme d'En Comú-Podem, Sumar ha optat per una solució de consens. Defensen la consulta a Catalunya però només sobre els acords que surtin de la taula de diàleg. En tot cas, queda clar que Díaz s'ha convertit en el xiclet per unir el PSOE i Junts.

➡️ Política

Més notícies: