Pedro Sánchez ja prepara el terreny per concedir l'amnistia als processistes
El líder del PSOE, disposat a cedir davant d'ERC i Junts
Que Pedro Sánchez vol seguir a qualsevol preu a la Moncloa és una cosa que ja tenim assumit. L'actual president en funcions del Govern ha demostrat moltes vegades que està disposat a tot per seguir a càrrec seu. I no serà una excepció ara que es troba en plenes negociacions amb els processistes per a una hipotètica investidura.
Més enllà del que acabi passant a la Mesa del Congrés, el PSOE segueix negociant amb Frankenstein per tenir els 176 vots necessaris per ser investit de nou president. La pedra més gran que té a la sabata és la de Junts, que és el partit que posa les exigències més altes per donar suport a Pedro Sánchez. En aquest sentit, els de Puigdemont han estat clars des del principi: amnistia i autodeterminació o res.
Pedro Sánchez s'ha cansat d'afirmar que no concedirà ni una cosa ni l'altra als processistes. Però com ja va fer amb els indults o amb altres qüestions, el líder del PSOE pot acabar “canviant d'opinió” i fer tot el contrari del que predicava. Des del punt de vista jurídic, un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya és impossible de dur a terme. Però una altra situació diferent és la que es viu respecte d'una possible amnistia per a tots els investigats en causes relacionades amb el procés.
Jurídicament hi ha veus que defensen la viabilitat de l'amnistia, mentre que altres creuen que no hi ha cabuda en la justícia actual. En qualsevol cas, Pedro Sánchez ja prepara el terreny perquè es pugui donar aquest perdó als encausats pel procés. Serien, segons els processistes, unes 4.000 persones les que es beneficiarien d'aquesta amnistia, incloent-hi lògicament Carles Puigdemont.
Aposta per cedir davant Junts
Iván Redondo, exmà dreta de Pedro Sánchez, ha estat l'encarregat de començar a convèncer els propis sobre el possible perdó als imputats pel procés. Segons l'antic cap de gabinet de Sánchez, l'amnistia als independentistes permetria “recuperar totes aquestes bases per al retrobament”. I també que a Espanya hi hagi “una política més fluida i àgil”.
En un article a La Vanguarda, Redondo creu que “val molt la pena” cedir davant aquesta petició de Junts i dels processistes en general. I ho justifica amb tres motius: un, perquè “la democràcia se sosté amb converses”. Dos, perquè “el país ha canviat i la generació de la democràcia esperem canvis”. I tres, perquè “hi ha una majoria parlamentària aclaparadora disposada al retrobament total”.
Probablement no serien els arguments més convincents de la història política. Però el que deixen clar les paraules d'Iván Redondo és que l'entorn de Pedro Sánchez ja s'està movent per preparar el terreny i conscienciar els seus de les bondats de cedir davant els processistes en la qüestió de l'amnistia. Tot sigui pels vots a la investidura.
Això sí, l'entorn de Pedro Sánchez no ha estat l'únic que ha defensat públicament l'amnistia per als indepes. Sumar també ha pujat a aquest carro, demanant la concessió d'aquesta mesura a ERC i Junts per facilitar la reedició del govern de coalició.
Més notícies: