Primer pla d'Ulf Kristersson, amb ulleres, mirant a càmera i amb un fons blau amb una bandera europea difuminada
POLÍTICA

Suècia: Immigrants que portin 'un estil de vida equivocat' podrien ser expulsats

El govern de Suècia tirarà endavant una llei que facilitarà la retirada del permís de residència a immigrants extracomunitaris

Continuen les novetats en la política migratòria de Suècia. Si fa poc la segona força del país demanava enderrocar mesquites, ara l'actual govern facilitarà l'expulsió d'immigrants residents. Ho faran mitjançant un criteri que no té precedents a Europa: retirar el permís de residència per portar un 'estil de vida equivocat'.

Una manera indirecta de deportar

A Suècia, la immigració és un tema i un debat a tots els nivells. Això explica l'auge de partits de dreta identitària i, per tant, les mesures dels successius governs per abordar l'assumpte. Fins ara, les mesures s'han concentrat a augmentar les restriccions per entrar al país.

Ara, en canvi, en comptes d'endurir l'entrada, en facilitaran la sortida. És una manera indirecta de fer i justificar deportacions basant-se en l'estil de vida suec. Els criteris per expulsar un immigrant es basaran ara en el comportament i no pas en l'origen.

Mancant encara d'aclarir els criteris, les autoritats sueques ja avancen alguns d'aquests. No defraudar l'estat suec en matèria d'ajudes socials, endeutar-se, les relacions amb el crim, la prostitució, etc. A excepció dels europeus, la retirada del permís de residència a Suècia equival a l'expulsió del país.

Europa canvia la seva política migratòria

La polèmica que ara hi ha a Suècia és la de com es defineix 'estil de vida equivocat'. L'oposició i alguns experts en dret assenyalen que aquesta mesura donarà pas a l'arbitrarietat. Perquè, per exemple, també seran un criteri d'expulsió les declaracions amenaçadores cap a la democràcia i l'estat suec.

Tot i que pel que sembla és una polèmica consentida. Alhora que admeten les possibles arbitrarietats remarquen la “ingenuïtat” de la política migratòria sueca. És a dir, que assumeixen de manera implícita la duresa de la llei.

En qualsevol cas, Suècia no és l'únic país que endureix la política migratòria. Aquesta mateixa setmana, a França, el president Macron acaba de fer canvis històrics en el mateix sentit. D'altra banda, la Comissió Europea demana ara aplicar “urgentment” les ordres de repatriació.

➡️ Política

Més notícies: