Plànol mitjà de Jimmie Åkesson amb americana blava i ulleres. De fons es veu el mar i un pont
POLÍTICA

La segona força política de Suècia proposa 'enderrocar mesquites'

La formació 'Demòcrates Suecs' provoca un terratrèmol mediàtic alhora que les enquestes els somriuen a ells i als socialdemòcrates


La segona força política de Suècia i sosteniment de l'actual govern ha donat un maldecap al primer ministre Ulf Kristersson. El líder dels Demòcrates Suecs, Jimmie Åkesson, ha provocat un vendaval polític que s'ha deixat sentir fins i tot al nostre país. Es coneix que el soci parlamentari del govern ha dit que calia "enderrocar mesquites".

Suècia, l'islam i l'entrada a l'OTAN

Segons les reaccions del govern, és clar que Åkesson ha generat una gran polèmica en parlar 'd'enderrocar mesquites'. En un moment en què Suècia està en risc de terrorisme i negociant la seva entrada a l'OTAN, l'acusen que aquestes declaracions puguin suposar una crisi diplomàtica.

El cas és que Åkesson va declarar que 'necessitem començar a confiscar i enderrocar mesquites on es difon propaganda antidemocràtica, antisueca, homòfoba, antisemita'. Això ha obligat el primer ministre a respondre dient que 'a Suècia no enderroquem llocs de culte'. I ha enviat un encàrrec al seu soci: 'hauria d'entrar en raó i pensar que vivim en un moment perillós'.

El perill diplomàtic i de seguretat que diuen que representen aquestes declaracions han portat el primer ministre a fer fins i tot una declaració institucional. Això és el que ha dit el primer ministre –en anglès– per intentar calmar les aigües:

Amb un ull posat a les enquestes

La societat sueca viu una veritable crisi interna pel que fa a la relació amb l'islam. Així doncs, a principis del 2023 es van produir cremes públiques de varis exemplars de l'Alcorà que van tenir efectes a l'altra punta del món. L'ambaixada de Suècia a l'Iraq va ser assaltat dues vegades el juliol passat: al marge de les tensions constants amb Turquia, que ha d'acceptar la seva entrada a l'OTAN.

Aquesta situació ha conduït que diferents figures sueques s'hagin pronunciat sobre això. Des de professors fins a polítics i passant per experts en seguretat, gairebé tots coincideixen a condemnar les paraules de Åkesson. Però ara, el problema per al govern és un altre i és a les enquestes:

Segons les dades del dia 29 passat que proporciona Electomania, el partit conservador s'enfonsaria fins al 16%: el seu pitjor resultat en vint anys. El partit de la discòrdia, SD, superaria en 5 punts els seus propis socis de govern. I els més ben parats d'aquesta tensa situació són els socialdemòcrates suecs, que segons aquestes dades podrien guanyar els comicis.

➡️ Política

Més notícies: