Diversos manifestants al Iemen protesten per la crema d'un Alcorà a Suècia aixecant un Alcorà i diverses pancartes amb lletres verdes i vermelles en àrab
POLÍTICA

Suècia 'ha declarat la guerra al món musulmà'

Les cremes de l'Alcorà desencadenen una crisi diplomàtica internacional

La guerra de civilitzacions fa un pas més al cor d'Europa. La crema de l'Alcorà a Suècia ha provocat una onada d'indignació al món musulmà de conseqüències encara incertes. De moment, 56 països islàmics s'han citat per coordinar una estratègia conjunta davant del que consideren un nou desafiament occidental.

Tot va començar a la mesquita més gran d'Estocolm, a Suècia, on una manifestació va acabar amb la crema de l'Alcorà. Les autoritats sueques van autoritzar l'acte sota la llibertat d‟expressió. I l'Iraq va reaccionar amb l'expulsió de l'ambaixadora sueca després que una torba incendiés la seu diplomàtica.

L'espiral de tensió ha continuat a Dinamarca, on un grup patriòtic ha cremat un Alcorà davant de l'ambaixada iraquiana i ho ha retransmès en directe. La crisi de la crema de l'Alcorà ha provocat la reacció d'altes instàncies. Des del líder suprem iranià, l'aiatol·là Ali Khamenei, fins a l'ONU i l'alt representant de la UE, Josep Borrell.

'Ha declarat la guerra'

L'aiatol·là Ali Khamenei, màxima autoritat a l'Iran, ha amenaçat el Govern suec per “haver declarat la guerra al món musulmà”. El líder iranià ha criticat les autoritats sueques per emparar l'home que va cremar i donar puntades de peu l'Alcorà. I n'ha demanat el lliurament al sistema judicial musulmà.

El govern iranià ha anat més enllà i ha advertit Suècia que s'atingui a les conseqüències si no posa el “criminal” en mans de la justícia.

"Tots els estudiosos del món musulmà coincideixen que aquest gest d'insult al sagrat Alcorà mereix ser respost amb el càstig més dur", ha dit l'aiatol·là. Mentrestant, el seu govern ha coordinat amb Bagdad una resposta conjunta. Aquest dilluns convocaran els 56 ministres d'Exteriors dels països integrants de l'Organització per a la Cooperació Islàmica per prendre mesures dràstiques.

El doble raser de l'ONU, l'OTAN i la UE

L'ofensiva diplomàtica ha espantat els països europeus, i Dinamarca ja ha sortit al pas per condemnar la crema de l'Alcorà. Suècia ha condemnat l'acció, però també ha recordat que “la Constitució exigeix moltes raons per denegar a una persona permís per a una reunió pública”.

Les cremes de l'Alcorà han esdevingut un símbol de les manifestacions patriòtiques als països del nord d'Europa. Els promotors denuncien l'amenaça que suposa l'islamisme per als valors liberals i cristians europeus. I adverteixen del perill d'una substitució cultural al continent.

Per la seva banda, l'ONU, l'OTAN i la UE han condemnat allò que consideren un ultratge i una ofensa al món musulmà. L'ONU ha advertit que la llibertat d'expressió no pot emparar les ofenses a les creences religioses. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també ha censurat la crema del llibre sagrat.

Mereix una menció especial l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell. Aquest ha condemnat l'acte, que ha definit com a “ofensiu” i “una greu provocació”. La seva defensa de l'islam contrasta amb el silenci que sempre ha guardat davant els atacs a la persecució dels cristians al món.

 

➡️ Política

Més notícies: