Muntatge amb captures d'un vídeo amb dos estudiants en primer pla
POLÍTICA

'S'ha Acabat' obre el debat sobre la selectivitat única

Demanen un model d'examen únic a tot Espanya com a 'garantia d'igualtat d'oportunitats'

L'associació juvenil patriòtica 'S'ha acabat! - Joves per la defensa de la Constitució' ha posat en marxa una campanya per aconseguir una selectivitat única a tot Espanya. En un comunicat, justifiquen que és l'única “garantia d'igualtat d'oportunitats” per a tots els estudiants.

Juntament amb plataforma Escuela para Todos (EdT), 'S'ha Acabat! 'promou un model únic de selectivitat que acabi amb “la discriminació que pateixen els estudiants castellanoparlants a Catalunya".

Demanen un únic examen de selectivitat per a tots els estudiants de Batxillerat. I reivindiquen “els drets lingüístics dels castellanoparlants a rebre els enunciats en castellà en aquelles comunitats autònomes amb llengua cooficial”.

La plataforma denuncia l'actual “imposició forçosa de 17 proves diferents de selectivitat”. En el comunicat, asseguren que “l'actual model descentralitzat genera situacions de desigualtat entre els estudiants”. I recuperen el lema “ un mateix examen, mateixes oportunitats”.

'Perjudica als alumnes'

Els estudiants en rebel·lia destaquen un informe segons el qual la disparitat de matèries als exàmens i de criteris d'avaluació perjudica clarament els estudiants. També recorden que els estudiants castellanoparlants tenen dret a rebre els enunciats dels exàmens en castellà.

“Malauradament”, informen, “pocs estudiants exigeixen fer exàmens d'accés a la universitat en la seva llengua materna”. Diuen que això es deu “a la manca d'un lèxic culte en castellà a causa de la immersió lingüística, la possible animadversió del corrector i el desconeixement entre molts estudiants”.

Lluita lliure de la universitat

La selectivitat única s'ha convertit en una de les banderes d'aquesta associació, que ha demanat als estudiants que se sumin a les seves reivindicacions. L'objectiu final és “aconseguir la plena igualtat de tots els futurs universitaris espanyols”.

“S'ha Acabat” és una associació juvenil catalana que té com a motor la defensa de les llibertats ciutadanes i el constitucionalisme a Catalunya. Un dels seus principals eixos d'actuació són les universitats catalanes. És per això que ha estat objecte d'escraches, coaccions i amenaces en diverses universitats.

S'ha Acabat! relata lo sucedido en la UAB y agradece el apoyo recibido

Recentment, EdT ha aconseguit la distribució d'exàmens en les dues llengües oficials a les Illes Balears. “És una victòria, però encara queda molt camí per recórrer”, ha dit la seva representant Andrea Llopart.