Muntatge amb foto de personatges

POLÍTICA

Anna Navarro, la gran aposta de Puigdemont que apunta fiasco històric

La candidata és la riota a les xarxes socials i alguns ja discuteixen el seu veritable lideratge empresarial

Carles Puigdemont ha capgirat el seu partit com un mitjó per presentar una “llista de país” amb què competir amb el PSC i ERC a les eleccions catalanes del 12 de maig. L'estratègia consisteix a presentar una candidatura personalista amb Puigdemont com a reclam i una combinació d'actius polítics i referents empresarials. En aquest sentit, la seva gran aposta és la presentació com a número dos d'Anna Navarro, una executiva del sector tecnològic que vol representar l'aposta de Junts pel talent i la solvència.

El partit de Carles Puigdemont va presentar Anna Navarro com la seva gran aposta per a aquestes eleccions, però la candidata ha donat mostres de debilitat a les primeres de canvi. Els vídeos de les seves ocurrències són la riota a les xarxes socials, i el seu perfil elitista trenca amb la imatge de proximitat al poble que volia transmetre l'expresident. A més, alguns mitjans especialitzats comencen a qüestionar el veritable lideratge d'Anna Navarro al sector tecnològic que el partit fa setmanes que ven.

Muntatge amb foto de personatge

La pompositat amb què Junts va anunciar la candidatura d'Anna Navarro contrasta amb la seva absència als principals actes del partit. La seva contribució es limita a algun acte solt ia aparicions de prestigi dubtós que acaben generant més burles que elogis. A hores d'ara hi ha un consens al voltant de l'error de l'elecció d'una candidata que més que un reclam pot acabar sent un desengany per a Carles Puigdemont.

La histriònica número dos de Puigdemont

Filla d'una pintora i un enginyer industrial, Anna Navarro (Olot, 1968) fa tres dècades que és executiva del sector tecnològic a Silicon Valley i ha estat considerada com la dona més influent del món en aquest àmbit. Està casada, té quatre fills, parla cinc idiomes i intenta transmetre sempre la catalanitat al món. Des que va formar la seva primera start-up a San Francisco ha dirigit equips de les empreses més importants del món, però la seva experiència al sector contrasta amb la seva inòpia a la política.

En poques setmanes, Anna ja ha brindat algunes de les escenes més extravagants de la campanya electoral catalana. Sense anar més lluny, va ser molt criticada per presentar la seva assistenta mexicana durant un directe des de la seva mansió de San Francisco. A la número dos de Junts li van caure adjectius com a “pija”, i al partit acusacions de voler governar Catalunya amb el número u a Perpinyà i la número dos als Estats Units.

També va ser molt viral el vídeo de la candidata deixant anar un inquietant crit durant una de les seves intervencions en un acte electoral. Els usuaris de les xarxes socials van parlar de “vergonya aliena” i “estupefacció” en veure les imatges. A més, l'executiva va rebre crítiques per dir que els catalans es queixen massa i reconèixer que li costa expressar-se en català.

Discuteixen el seu lideratge empresarial

Des que va ser nomenada, Junts ha insistit en una dada, i és que el 2020 va ser designada la dona amb més impacte al món de la tecnologia per la revista Analytics Insight. Arran de les sortides de to, algunes publicacions especialitzades han començat a qüestionar el veritable lideratge d'Anna Navarro. La revista Analytics Insight es presenta com a pionera en intel·ligència artificial i big data, però pel que sembla no consta el nombre de lectors o de subscriptors i amb prou feines reuneix 12.000 seguidors a Twitter (altres revistes com TechCrunch superen els 10,3 milions).

A més, la revista havia publicat aquell mateix any diverses llistes de 10 i 100 dones influents els noms de les quals mai no es repetien. Enlloc no apareixen els criteris per a la designació, i resulta estrany que no apareguin les executives d'empreses capdavanteres com Facebook o Microsoft, ni les acadèmiques i investigadores més reconegudes. Davant d'això sorgeix la legítima pregunta de si realment Anna Navarro és la dona més influent de la tecnologia com Junts proclama a so de bombo i platerets.

Alguns comencen a plantejar que Puigdemont pot haver comès el mateix error que amb la designació de Laura Borràs en ple procés. La incorporació de figures de l'àmbit social i empresarial no li ha sortit gaire bé de moment, i ha provocat fins i tot un cisma dins del partit. Ara com ara no sembla clar que Anna Navarro aconsegueixi l'efecte que buscava Puigdemont, que encara la recta final de la campanya amb evidents dificultats per donar el sorpasso a Illa i guanyar les eleccions.

➡️ Política

Més notícies: