Imatge de perfil de Gael Rodríguez

POLÍTICA

Qui és Gael Rodríguez, candidat del PSC i l'alcalde més jove d'Europa

Als seus 19 anys, Rodríguez concorre a les eleccions autonòmiques del proper 12 de maig com a número 8 del PSC a Girona

Falta una setmana perquè Catalunya decideixi els 135 integrants del seu Parlament per a la propera legislatura. Aquest dilluns, 6 de maig, serà l'últim dia en què estarà permès publicar enquestes o difondre'n dades relatives. Ara com ara, els estudis demoscòpics que s'han fet públics apunten tots a la mateixa direcció.

El PSC liderat per Salvador Illa té tots els números de guanyar els comicis, segons revelen les dades, que situen els socialistes al voltant dels 40 escons. Si es compleixen aquests pronòstics, els socialistes s'aproximarien als 42 diputats que va obtenir Maragall el 2003, encara que quedarien encara lluny del seu màxim registre històric, el del 1999, amb 50. En tots dos comicis, els del 1999 i el 2003, els socialistes en van obtenir cinc escons a la circumscripció de Girona.

Això deixa ben clar que Gael Rodríguez, número 8 de la candidatura, no serà elegit diputat el proper dia 12. Tot i això, el seu nom crida l'atenció a la candidatura del PSC gironí, la formació en què milita des d'abans d'assolir la majoria edat. Rodríguez té 19 anys i la seva història política, tot i ser breu, és una de les més curioses de totes les llistes al Parlament.

Imatge de la candidata del PSC per Girona Sílvia Paneque junt a Salvador Illa

Gael Rodríguez, l'alcalde més jove d'Europa

Nascut l'any 2004, Gael Rodríguez es va interessar per la política de manera inusualment primerenca. El novembre del 2020, abans de complir la majoria d'edat, es va afiliar al PSC, sigles sota les quals va començar a conformar una candidatura al seu municipi. Rodríguez és natural de Portbou, una petita població de 1.000 habitants a l'extrem nord de l'Alt Empordà: és, per la costa, el darrer municipi de Catalunya abans de travessar a França.

Com que encara era menor d'edat, Rodríguez es va posar entre cella i cella trencar l'hegemonia de CiU —ara, Junts— al seu municipi. El 2019, Junts havia obtingut set dels nou regidors del consistori, amb el 71% dels vots. Va ser així com va conformar la candidatura Sumem per Portbou, vinculada al PSC, i es va presentar als comicis del mes de maig passat.

El resultat que va sortir de les urnes va ser aclaparador. Eren les primeres eleccions en què Gael Rodríguez podia votar i el resultat que va obtenir va sorprendre. Va guanyar els comicis amb majoria absoluta, amb el 57% dels vots i sis dels nou regidors; deixant Junts, que venia d'arrasar, amb tres regidors i un terç dels vots.

D'aquesta manera, i de forma inesperada fins i tot per a ell mateix, segons va reconèixer, va ser proclamat alcalde de Portbou el mes de juny passat. Amb 19 anys, Rodríguez es convertia en l'alcalde més jove de tot Europa i va adquirir cert protagonisme a mitjans de tot el país, atrets per aquesta circumstància.

Gael Rodríguez, del bar de la seva família al programa 'El foraster'

El jove Gael Rodríguez és alcalde del seu poble mentre estudia Dret a distància, a través de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La seva experiència laboral va arrencar fa escassos quatre anys, quan va tenir l'edat legal per treballar. Ho va fer a Casa David, el bar que la seva família regenta a Portbou des que el van fundar els seus besavis, i on encara avui ajuda en dies de màxima afluència.

Ja de petit, Rodríguez va tenir el seu moment mediàtic: va ser amb només deu anys, quan va aparèixer al programa 'El foraster' de TV3. Quim Masferrer va dedicar un episodi a Portbou i Rodríguez hi va aparèixer al costat d'un amic explicant que volia ser actor i director de cinema. Pocs anys més tard, però, la vida l'ha portat a la política municipal.

Pla mig curt de Sílvia Paneque mirant a càmera i somrient

La seva joventut ha dut Gael Rodríguez a tenir cert protagonisme al seu partit. A les seves xarxes socials es pot veure com puntualment manté trobades amb diputats socialistes per traslladar al Parlament qüestions del seu municipi. Aquests contactes han situat Rodríguez com a rostre amb projecció dels socialistes a Girona.

Això s'ha traduït en la seva inclusió a les llistes electorals dels últims comicis, malgrat fer-ho en llocs sense opcions de sortida. Rodríguez ja va ser l'estiu passat de número 5 a la llista del Congrés i ara va de 8 al Parlament. Caldrà esperar per veure si, en properes ocasions, el seu nom figura entre els llocs de les llistes amb opcions de fer el salt a Barcelona o a Madrid.

➡️ Política

Més notícies: