Muntatge amb un pla mitjà de Pere Aragonès alçant el braç i una imatge del rètol de TV3 que hi ha al terrat dels estudis de la cadena

POLÍTICA

El Sindicat de Periodistes denuncia el 'servilisme al poder' que hi ha a TV3

L'ens ha emès un dur comunicat criticant la 'desfilada de consellers als informatius' i com el Govern 'marca


TV3 fa temps que està en el focus de les crítiques per la seva deriva ideològica i el descarat paper que juga com a crossa del poder a Catalunya. La televisió pública catalana ha engegat un procés participatiu per definir el model informatiu del futur. El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha emès un dur comunicat denunciant “el servilisme cap al poder i el tuf oficialista” dels informatius de la cadena.

L'objectiu del procés participatiu és definir valors, canviar formes de programes i dels gèneres informatius. Però el sindicat adverteix que “la temptació del poder serà fer-lo servir per justificar més tard canvis organitzatius que tots veiem venir”. L'ens ha estat molt clar en assenyalar les “continues ingerències del poder” a TV3.

Primer pla del dau corporatiu a la teulada de TV3

El comunicat denuncia una contínua “desfilada de consellers als telenotícies” i la intenció del Govern de Generalitat de “marcar l'agenda informativa”. A més, afirma que “fa caure la cara de vergonya veure com es preparen operatius i reportatges especials en funció de les preocupacions del Govern”. Aquest comunicat pot marcar un abans i un després al cansament cap a la televisió pública catalana.

Criteris ideològics en els processos de selecció

El Sindicat de Periodistes de Catalunya adverteix que l'estructura actual “s'assembla més a la roda del hàmster que no pas a una redacció del que hauria de ser un mitjà públic”. Per això demana “més especialització” i, sobretot, “més temps per investigar i preparar les peces informatives”. L'ens rep “amb escepticisme” aquest procés participatiu i demana que s'abordi amb una mirada crítica.

E-Notícies va destapar recentment els criteris ideològics i no professionals dels nous processos de selecció de personal a TV3. Segons han revelat diversos testimonis, a les proves de selecció es demanava elaborar una notícia, que "havia de coincidir al cent per cent amb l'ideari polític i ideològic dels responsables d'informatius actuals". Calia deixar clar que Sílvia Orriols era xenòfoba, i assenyalar l'abús masclista de Luis Rubiales i la brutalitat de la Guàrdia Urbana amb els manters.

La realitat destapada el mes de febrer passat cobra sentit amb la denúncia del sindicat de periodistes. "No podem renunciar a un servei públic de qualitat i això passa per una redacció viva que posi en qüestió les contínues ingerències del poder", conclou el comunicat. Cada cop són més les veus crítiques amb la utilització d'un mitjà públic pagat amb els impostos de tots com a eina del poder.

TV3, braç mediàtic del Procés i el post-procés

La deriva ideològica de TV3 va començar amb el Procés, quan la corporació va ser presa per l'elit política nacionalista que va engegar el procés independentista català. La tele pública catalana va exercir com a altaveu de les aspiracions secessionistes i va contribuir a blanquejar els intents de ruptura de la legalitat. També va actuar com a dit acusador dels que no combregaven amb aquestes aspiracions.

Muntatge fotogràfic entre una imatge d'un plató de tv3 i Raquel Sans i Xavi Coral

El canal s'ha convertit així mateix en eina del poder a l'etapa postprocés que lidera el Govern en solitari d'ERC. Els informatius tenen un clar biaix que es reflecteix en la compulsiva difusió de la ideologia woke i el veto de la dissidència política. Això incompleix flagrantment amb un dels principis de qualsevol mitjà públic, que és vetllar pel dret a la informació des de la pluralitat política.

➡️ Política

Més notícies: