Muntatge amb un primer pla de Sílva Orriols i de fons una imatge desenfocada de l'hemicicle del Parlament amb diversos diputats asseguts
POLÍTICA

Sílvia Orriols ja somia entrar al Parlament

La primera enquesta electoral en què apareix Aliança Catalana dóna ales als identitaris

Crònica Global ha publicat aquest cap de setmana una enquesta sobre la intenció de vot a les imminents eleccions a Catalunya. Els resultats són rellevants, perquè és la primera vegada que un sondeig inclou Aliança Catalana. Fins ara es parlava de l'“efecte Orriols”, però les expectatives del partit independentista identitari seguien sent una incògnita.

Segons l'enquesta, Aliança Catalana supera Ciutadans en intenció de vot i obtindria l'1,6% dels sufragis. Aquest resultat deixaria fora els de Sílvia Orriols, ja que es necessita com a mínim el 3% per entrar al Parlament. Però és un resultat esperançador per al partit, tenint en compte que encara no han anunciat si es presentaran.

Cal recordar que les enquestes tampoc van advertir l'aclaparadora victòria d'Aliança Catalana a les eleccions municipals del 28 de maig, l'any passat a Ripoll. El partit va arrasar amb el 30,7% dels vots i 6 de 17 regidors, i després d'obtenir l'alcaldia Orriols va insinuar la seva intenció de fer el salt al Parlament. La seva possible candidatura amenaçaria sobretot els partits processistes (ERC, Junts i CUP), i Vox per la competència del vot identitari.

L'entorn d'Aliança Catalana, esperançat

Aliança Catalana va guanyar les eleccions municipals a Ripoll amb un programa netament independentista, antiprocessista i antiimmigració. El seu triomf va provocar la reacció dels partits processistes i les terminals mediàtiques. Els partits van intentar imposar un cordó sanitari que no finalment va fracassar, i els mitjans públics i subvencionats van silenciar Orriols o van optar pel mantra de l'extrema dreta.

La realitat és que en menys d'un any Sílvia Orriols ha aconseguit trencar el tabú de la immigració i marcar l'agenda política a Catalunya. La primera enquesta que inclou Aliança Catalana ha donat ales a l'entorn del partit. Creuen que la tendència és positiva, tenint en compte que encara no han anunciat si es presentaran.

El sondeig mostra a més una reculada dels partits processistes, que perdrien la majoria absoluta obtinguda en els últims comicis. A Aliança Catalana creuen que quan anunciïn la candidatura i entrin en campanya, les seves expectatives milloraran. El seu desembarcament al Parlament serà un primer pas per al pla a llarg termini, que és aconseguir l'hegemonia del moviment independentista.

ERC i Junts, preocupats

La candidatura d'Aliança Catalana és sobretot una amenaça per a ERC i Junts, que temen ser castigats a les urnes. La por de Sílvia Orriols ha portat fins i tot Junts a endurir el seu discurs migratori. Els identitaris podrien recollir el vot de l'independentisme indignat amb l'abandonament de la via unilateral i el bonisme amb temes com la seguretat i la immigració.

Muntatge amb un primer pla de Sílvia Orriols i un gràfic d'una enquesta del CEO desenfocat d'imatge de fons

L'auge d'Aliança Catalana podria afectar també les expectatives de Vox, als antípodes en la qüestió nacional però que comparteixen la mateixa visió del model migratori. Vox té ara l'exclusiva del discurs antiimmigració més dur, i la candidatura d'Orriols els restaria espai en aquest sentit. Ara com ara, els d'Ignacio Garriga afirmen no tenir por d'Aliança Catalana.

➡️ Política

Més notícies: