Primer pla de Sílvia Orriols amb la bandera catalana de fons

POLÍTICA

Sílvia Orriols anuncia que es presenta a les eleccions del 12-M a Catalunya

La líder d'Aliança Catalana ha decidit fer el salt al Parlament amb una proposta netament independentista i d'ordre

Sílvia Orriols acaba d'anunciar que serà la candidata d'Aliança Catalana a les properes eleccions catalanes del 12-M. En un vídeo llançat a les seves xarxes socials a última hora d'aquesta tarda, l'alcaldessa de Ripoll ha dit el següent: “Anuncio formalment que serà candidata per Aliança Catalana a les properes eleccions al Parlament”.

També ha demanat “que m'ajudeu a arribar a tothom, per terra, mar i aire”. Amb un “o ara o mai, catalans”, la líder del partit independentista identitari ha confirmat el que semblava una decisió inevitable. La seva candidatura posa en marxa una lluita descarnada a l'independentisme per un vot que estarà més disputat que mai.

La no culminació de la llista cívica de l'ANC ha deixat un gran espai de vots que es disputaran almenys cinc llistes: ERC, Junts, CUP, Alhora i Aliança Catalana. Orriols surt com a favorita per captar el vot independentista indignat. La seva campanya es basarà en la promesa de culminar la independència després de la traïció dels partits processistes, i amb la immigració i la seguretat com a grans temes.

Sílvia Orriols presenta les credencials

En una entrevista amb E-Notícies aquesta mateixa setmana, Orriols va reconèixer que l'avançament electoral els havia agafat a contrapeu. Tot i això, a Aliança Catalana feia temps que preparaven una candidatura per fer el salt al Parlament, després de l'èxit de les municipals a Ripoll. Segons va avançar a l'entrevista, la seva intenció era presentar-se a la demarcació de Girona.

L'anunci ha arribat la mateixa setmana en què Carles Puigdemont ha oficialitzat la seva candidatura. Orriols va rebatre que no es pot competir contra la idea d'un president exiliat o detingut dies abans de les eleccions. Tot i així, cal competir contra la República de totes, efímera i fallida, que ell reivindica i representa”.

Sílvia Orriols asseguda amb les mans creuades damunt la taula mentre parla

Aquests dies, l'alcaldessa de Ripoll ha estat donant pinzellades de la seva campanya amb diversos missatges a les xarxes socials: “Volem un Estat que exerceixi el control fronterer, que eradiqui la immigració il·legal i que esport els delinquants estrangers. Volem un Estat que incentivi la cultura de l'esforç i aboleixi la cultura del jeure i el subsidi”.

Polarització del vot independentista

La concurrència d'Aliança Catalana a les eleccions polaritzarà el vot independentista en un context especialment difícil per als partits processistes. Les últimes enquestes publicades aquest mateix cap de setmana continuen deixant ERC i Junts lluny de la majoria absoluta. A més de la polarització nacional, en aquestes eleccions també hi ha en joc la disputa entre el model social impertant i les promeses de restaurar l'ordre.

Aliança Catalana ha aconseguit en pocs mesos trencar el tabú de la immigració i marcar l'agenda política a Catalunya. Els partits que van imposar un cordó sanitari polític i mediàtic, com ara ERC i el PSC, ja parlen obertament de Sílvia Orriols. En altres casos, com Junts, han adaptat la seva estratègia i discurs per competir amb aquest partit.

El seu temor no és gens infundat, tenint en compte la fugida de dirigents i militants d'ERC i Junts cap a Aliança Catalana. JxCAT planteja les eleccions com un cara a cara entre Salvador Illa i Carles Puigdemont, però també miren de reüll Sílvia Orriols. Sense l'ANC i amb el partit de Clara Ponsatí encara a la línia de sortida, Aliança Catalana apareix ja com la principal opció per a la regeneració de l'espai independentista.

➡️ Política

Més notícies: