Persones a una conferència de premsa d'Esquerra Republicana amb un fons groc i un podi amb el logo del partit.
POLÍTICA

D'Orriols a Alejandro Fernández i Ignacio Garriga: reaccions a l'acord ERC-PSC

Els principals líders polítics donen la seva interpretació de l'acord i destaca el silenci de Puigdemont

Els resultats del 12M s'han concentrat en una setmana, concretament, aquesta.

Ja hi ha acord entre ERC i el PSC, i aquest divendres les bases republicanes diran la seva. Si és que sí, Illa serà president i es confirmarà una dinàmica força profunda: entrem al postprocés.

Aquest canvi de paradigma ja ha provocat les primeres reaccions de la resta de protagonistes polítics. Entre aquestes, destaquen les dels tres antiprocessistes més importants del Parlament. Es tracta de Sílvia Orriols, Alejandro Fernández i Ignacio Garriga.

Dues persones amb ulleres i roba formal, una dona amb cabell arrissat i un home amb cabell laci, posen davant d'un fons borrós.

I encara que sigui per omissió, també destaca el silenci de l'expresident Puigdemont. Decidit a fer tot el possible per evitar la presidència d'Illa, Puigdemont podria tornar per ser detingut i fer esclatar el processisme des de dins.

“I es feien dir independentistes, tu...”

Per la part unionista, Ignacio Garriga i Alejandro Fernández s'han mostrat molt crítics amb aquest acord. En essència, ho interpreten com un model fallit per als reptes de Catalunya.

El líder de Vox a Catalunya i secretari general del partit, Ignacio Garriga, manté el discurs habitual. Insisteix que l'agenda del PSC és una agenda separatista que ha servit de crossa al procés.

“Sense el PSC”, diu Garriga, “el separatisme mai no hauria tingut el poder que ha tingut”. Així mateix, ha insistit a presentar Vox com “l'alternativa” real:

Per part seva, el líder del PPC, Alejandro Fernández, ha presentat un discurs més pragmàtic. Fernández denuncia que els actuals fracassos lingüístics i en matèria de finançament obeeixen precisament a acords del passat entre el PSC i ERC.

“El resultat per a Catalunya és ben conegut: menys diners que mai, menys ús social del català que mai, però això sí, més multes per retolar en espanyol que mai”, explica Fernández.

Finalment, Sílvia Orriols ha pres un discurs nacionalista i ha plantejat la crítica que, des del sector indepe, ara es fa a ERC: que en realitat mai no van ser indepes. Denunciant el cordó sanitari que pateix el partit, Orriols ironitza sobre el presumpte independentisme d'ERC:

Aquestes reaccions serveixen per prendre la temperatura a una nova legislatura que només depèn del vistiplau de les bases. Encara que siguin un avenç a través de xarxes socials, aquests missatges ens indiquen per on anirà la retòrica de cada partit a la investidura.

➡️ Política

Més notícies: