Foto del ple del Parlament de Catalunya mentre es vota el pressupost per al 2024
POLÍTICA

Com seria el Parlament de Catalunya si cada vot comptés igual a les eleccions

Junts perdria 4 diputats, ERC baixaria encara més i Aliança Catalana en seria la gran beneficiada

El sistema electoral marca que els 135 diputats del Parlament de Catalunya es divideixen en quatre circumscripcions. A Barcelona es reparteixen 85 diputats, a Tarragona 18, 17 a Girona i 15 a Lleida. No és una divisió perfecta, ja que les tres províncies més petites tenen més diputats per habitant que Barcelona. Dit d'una altra manera, és més barat treure un diputat a Girona, Lleida o Tarragona que a la circumscripció de la capital.

La idea és que els territoris menys poblats segueixin tenint pes al Parlament. Sense una llei electoral catalana -els partits no s'han posat d'acord en 40 anys- aquest sistema fa que algunes formacions obtinguin més diputats amb menys vots, sobretot aquelles amb bons resultats a les tres demarcacions petites.

Muntatge de tots els caps de llistes que es presenten a les eleccions a Catalunya

A més, si un no obté el 3% dels escons a la demarcació, queda fora de la repartició de diputats. Ha passat a Aliança Catalana a Barcelona, que es va quedar amb un 2,87%, a només 6.000 vots de treure, almenys dos escons més. A Tarragona, per exemple, a la pràctica cal un 4,5% perquè 'només' estan en joc 18 diputats.

Com seria el Parlament amb una sola circumscripció

Què hauria passat si Catalunya fos una sola circumscripció? Quin hauria estat el resultat? Si cada vot comptés igual, el resultat hauria variat una mica i la governabilitat seria gairebé impossible. Veurem els resultats posant la barrera del 3% actual:

Com hauria quedat el Parlament amb una sola circumscripció

PartitEscons
PSC40
Junts31
ERC19
PP16
Vox11
Comuns 8
CUP5
Aliança Catalana5

Junts per Catalunya perdria fins a 4 diputats, ja que va ser el partit que millor va optimitzar els resultats. A Junts cada escó li va costar 19.212 vots, mentre que a Aliança Catalana van ser 58.964 vots. Això és pel bon paper dels juntaires a Tarragona, Lleida i Girona, on va treure 17 escons dels 35. En canvi, Aliança es va quedar a les portes de Barcelona, amb 67.405 vots que no li van valer cap diputat.

El segon partit que millor va optimitzar els resultats va ser el PSC. Cada diputat a Salvador Illa li va costar 20.633 vots, mentre que a ERC 21.553. Són xifres molt similars i molt allunyades de les d'Orriols, que la va perjudicar enormement quedar-se a un pas de treure diputats de Barcelona.

El PSC també perdria 2 diputats, mentre que ERC en quedaria amb 19. Pujarien els Comuns 2 diputats més i el PP, que arribaria als 16. El curiós del cas és que el tripartit es quedaria amb 67 diputats, de manera que no tindria majoria absoluta. El processisme -la suma de Junts, ERC i la CUP- tindria tan sols 55 diputats.

La gran beneficiada seria Sïlvia Orriols, que tindria grup propi al Parlament de Catalunya, encara que duraria poc. Amb una sola circumscripció, la repetició electoral seria inevitable.

➡️ Política

Més notícies: