Fotomuntatge amb una imatge de fons de la ciutat de Manresa i al capdavant un agent de Policia Local
POLÍTICA

Seguretat i immigració, les principals preocupacions dels ciutadans a Manresa

L'esquerra acusa de racistes i extrema dreta els que fa temps que denuncien la degradació de la ciutat

La Diputació de Barcelona acaba de publicar el baròmetre que mesura la percepció de la ciutadania de les poblacions principals de la província. Entre aquestes localitats hi ha Manresa, que fa temps que travessa un greu problema de delinqüència i incivisme. La seguretat ciutadana i els problemes associats a la immigració són, juntament amb el manteniment dels carrers i la neteja, les principals preocupacions dels manresans.

Això trenca per una banda amb el discurs de l'esquerra a Manresa, encapçalat pel partit al govern, ERC, i compartit pel PSC i la CUP a l'oposició. Atribueixen la inseguretat a casos aïllats i percepcions, i acusen de racistes i extrema dreta els que plantegen solucions per combatre la delinqüència.

Hi ha un debat obert sobre la immigració i la delinqüència a Manresa, i així ho mostren les reaccions dels ciutadans al baròmetre a les xarxes socials. Al compte X, Joan Castellà acusa l'alcalde de Manresa de fomentar la immigració indiscriminada: “Gent sense feina ni possibilitat de trobar-lo, que viuen dels serveis socials i només vaguen pels carrers provocant aldarulls i inseguretat”.

“No és una percepció, és la realitat”, afirma Laura, “també podríem afegir la brutícia i la decadència a tots els àmbits”. Per a Óscar i molts altres manresans “immigració i inseguretat van lligats”. I algun es pregunta irònicament com pot ser que el baròmetre digui això “si l'alcalde diu que Manresa és una ciutat neta i segura, i que no hi ha cap problema amb la immigració”.

Cada cop més descontent social

Una mica destacat de l'enquesta d'opinió és que en dos anys ha augmentat cinc punts el nombre de manresans insatisfets amb la situació de la ciutat. A l'últim baròmetre un 18% dels ciutadans es mostraven insatisfets de viure a Manresa, i ara són el 23%.

En això hi té molt a veure l'empitjorament dels serveis públics, lligat a la inseguretat, l'incivisme i la degradació.

En els darrers mesos hem assistit a greus successos ocorreguts a Manresa, com ara robatoris violents i agressions. Els Mossos d'Esquadra han reconegut la seva preocupació per l'existència de grups de menors estrangers que tenen la delinqüència com a forma de vida.

Una baralla multitudinària entre adolescents estrangers va donar peu a una manifestació ciutadana contra la inseguretat, que l'esquerra va titllar de racista.

El pessimisme s'apodera dels veïns

Hi ha una altra dada del baròmetre que demostra que Manresa és ara mateix un dels epicentres de la degradació de Catalunya. Segons les dades, el 68% dels manresans creu que la situació ha empitjorat els darrers anys, i només un 16% pensa que ha millorat. La dada contrasta amb la de la resta de poblacions de Barcelona, on un 40% dels ciutadans creuen que la situació ha millorat.

El percentatge de manresans que creuen que la cosa ha empitjorat són 10 punts més que fa dos anys. Però hi ha una cosa pitjor, i és que gairebé el 50% dels enquestats pensen que la cosa anirà pitjor. També destaca el fet que les dones, que pateixen especialment la inseguretat, són més pessimistes que no pas els homes.

➡️ Política

Més notícies: