Segueix el mal rotllo a la CUP: Un exdiputat els acusa de sectaris
L'economista i escriptor Josep Busqueta va escriure un incendi tuit contra els 'comissaris polítics'
La CUP ha perdut a les eleccions catalanes del 12 de maig 70.000 vots, obtenint el pitjor resultat des de la seva irrupció al Parlament el 2012. Aquest desastre se suma als fracassos a les municipals, fa un any, i les generals del 23-J . Els anticapitalistes s'enfrontaven a aquestes eleccions en ple procés de renovació que, de moment, no obstant, sembla que no està donant resultat.
No només pels mals resultats obtinguts sinó també per les baralles internes que han aflorat aquests dies i que evidencien una important esquerda dins de l'organització. Sense anar més lluny, un grup de militants autodenominats PUIC (Per Un Independentisme de Combat) ha emès un comunicat dur demanant el cessament de la cúpula. Els díscols demanen un congrés extraordinari per renovar la direcció i reprendre l'estratègia independentista i revolucionària.
Un històric dirigent de la CUP, l'exdiputat Josep Manel Busqueta, ha estat protagonista d'una altra discussió sobre l'estratègia a seguir. L'economista i escriptor va plantejar la necessitat d'apostar per un tripartit progressista encapçalat pel PSC, cosa que li va valer les crítiques furibundes de bona part de l'organització. Després de patir un vendaval de retrets, el mateix Busqueta va acusar de sectaris una part de la CUP.
Josep Busqueta destapa el mal rotllo
Després de la patacada electoral, Busqueta va demanar no descartar “l'opció de sumar-se al tripartit d'esquerres posant damunt la taula temes com el Hard Rock”. Després de rebre una gran quantitat d'atacs de la seva pròpia organització, va dir “sentir l'alè dels comissaris polítics al clatell només per haver gosat proposar una hipòtesi”. A partir d'aquí, es va sentir “afortunat” per haver-se alliberat “de tanta mediocritat i sectarisme”.
Busqueta va insistir més endavant que “el PSC no és un partit d'esquerres”, però “però és la força política majoritària del país i segurament l'ha votat bona part de la classe treballadora”. Això, segons la seva opinió, “en un context d'inseguretat i precarietat poc és molt”, i va fer una crida a “revertir aquest sentiment”. Finalment va agrair les crítiques constructives, matisant que la seva acusació de sectarisme anava només cap a una part.
Busqueta i la deriva de la CUP
Josep Manel Busqueta no és qualsevol dins de la CUP i l'esquerra independentista a Catalunya. Durant anys ha exercit com un dels ideològics que, des de diferents espais, publicacions i llibres, ha marcat tendència a l'estratègia i la ideologia de l'organització. Va ser elegit diputat el 2015, i el 2016 va abandonar l'escó amb Julià de Jódar i es va abstenir a la investidura de Carles Puigdemont.
Això és significatiu perquè ara Busqueta critica l'organització de sectarisme i Julià de Jódar va demanar el vot per a Carles Puigdemont en aquestes eleccions. El destí dels dos exdiputats reflecteix fidelment la deriva de la CUP, que en els darrers anys ha anat perdent cada cop més votants per la seva erràtica deriva. Caldrà veure quin rumb pren ara la CUP, que en un moment crucial es troba presa de les pròpies contradiccions.
Més notícies: