Muntatge amb un primer pla de Marta Rovira i Oriol Junqueras amb un acte d'ERC de fons difuminat
POLÍTICA

Els sectors enfrontats d'ERC no es posen d'acord ni per a la data del congrés

Ara, els 'roviristes' contraataquen veient que Junqueras està guanyant la carrera per ser reelegit president

Cada cop és més evident que els dos sectors enfrontats a la guerra interna a ERC tenen posicions irreconciliables. No perquè defensin estratègies massa diferents. La lluita es basa, sobretot, en els noms que han de dirigir la formació a partir del congrés convocat, en aquests moments, per al 30 de novembre.

La penúltima batalla d'aquesta guerra ha estat, precisament, la data d'aquest congrés. El sector afí a Oriol Junqueras va exigir avançar-ho. Tot i això, el sector de Marta Rovira (que s'ha quedat al capdavant del partit després de la dimissió de l'exvicepresident de la Generalitat) s'hi nega.

Aquest dimecres tots dos sectors s'han reunit per buscar una solució a aquesta disputa. No hi ha hagut entesa, segons avança el mitjà afí al partit, NacióDigital. Tot plegat quedarà en mans de la decisió que prengui la comissió de garanties de la formació processista.

Pla mitjà de Marta Roviera amb Oriol Junqueras

Els junqueristes defensen l'avançament perquè, asseguren, no té sentit endarrerir-lo fins a finals de novembre. Podia tenir sentit posar aquesta data quan es va decidir perquè hi havia la possibilitat que hi hagués una repetició electoral a Catalunya a l'octubre. Però amb Salvador Illa investit president, defensen que el congrés s'ha d'avançar.

A més, els estatuts del partit també especifiquen que el congrés s'ha de celebrar dos mesos després de la dimissió del president. Una dimissió que es va fer efectiva el 10 de juny. Per tant, malgrat que totes les parts van acceptar la data del 30 de novembre per celebrar el congrés, ara critiquen que endarrerir-lo tant de temps representa saltar-se la normativa per la qual es regeix la formació.

Mentrestant, els roviristes juguen a allargar els terminis tant com sigui possible. Tant per al congrés com per prendre una decisió definitiva sobre si acabar avançant-lo o no. El motiu és que encara estan ultimant la seva proposta alternativa a Junqueras per disputar-li la presidència del partit. En aquest sentit, el sector afí a Marta Rovira ha decidit contraatacar.

El rovirisme desperta i torna a atacar

Veient que Oriol Junqueras fa setmanes que es reuneix amb les bases i prepara el seu nou assalt al poder del partit, els roviristes han fet un pas endavant per no perdre més terreny del que ja han perdut en aquesta batalla interna. I han anunciat que demà dijous presentaran el projecte que s'enfrontarà al junquerisme al congrés republicà. Intenten, doncs, donar un cop d'efecte i avançar-se a la presentació que farà Junqueras de la seva candidatura el dia 21 de setembre.

Marta Rovira amb jaqueta blava i samarreta blanca gesticula amb les mans aixecades mentre parla en un podi groc amb la inscripció

No han transcendit noms concrets, només que la candidatura rovirista es dirà Nova Esquerra Nacional. Tot i això, es preveu que hi hagi actuals dirigents posant la cara. Entre ells, l'exvicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, o l'actual membre de la Mesa del Parlament i portaveu del partit, Raquel Sans. També han sonat noms com els de l'exconseller Roger Torrent o l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. Renovació amb totes les lletres, com veuen.

En qualsevol cas, queda clar que tots dos sectors mantenen posicions gairebé irreconciliables. Només un pacte per repartir-se les cadires pot aturar una guerra que evidenciarà el seu xoc al congrés que, de moment, se celebrarà el 30 de novembre. Dos sectors que parlen molt de renovació, però que estan impulsats i liderats pels mateixos que han dirigit el partit la darrera dècada llarga. I que han portat ERC als pitjors resultats electorals dels darrers anys.

➡️ Política

Més notícies: