Muntatge de Santiago Abascal amb el congrés de fons lleugerament desenfocat
POLÍTICA

Santiago Abascal té un pla per a Vox

El seu objectiu és recuperar la iniciativa a la dreta

Els 33 diputats de Vox votaran sí la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. Tot i això, Santiago Abascal és conscient de la necessitat d'utilitzar el debat d'investidura per marcar distàncies i recuperar la iniciativa a l'espai conservador. El seu pla consistirà a subratllar les incoherències del PP i el candidat.

Si hi hagués una mínima possibilitat que Feijóo aconseguís els vots necessaris per ser president, Vox mantindria un perfil més baix. Però és evident que la investidura no se'n sortirà. I això dóna marge als d'Abascal per continuar la guerra particular amb el PP.

La manifestació d'ahir preocupa i molt els dirigents de Vox. El PP ha aconseguit marcar múscul amb una mobilització històrica que situa els de Feijóo clarament com a avantguarda del front constitucional. Ara toca a Santiago Abascal moure fitxa i ho farà durant el debat d'investidura.

El pla de Vox

La sessió d'aprovació del català al Congrés va servir per visibilitzar la distància que continua separant els dos partits de la dreta. Vox va abandonar l'hemicicle amb acusacions de “colpisme” al Govern de Pedro Sánchez. El PP no només es va quedar, sinó que Borja Sémper va acabar parlant vasc en la seva intervenció.

Muntatge de fotos de Santiago Abascal, líder de Vox, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, tots dos amb rostre seriós

Vox està disposat a desemmascarar la contradicció permanent del PP de Feijóo per desgastar el rival a la dreta. Abascal recordarà els flirteigs de Feijóo amb Junts, la seva tebior davant els independentistes i la seva debilitat dins del seu propi partit. Posarà de manifest la manca d'iniciativa en moments crucials per a la nació.

Vox pretén així desgastar el Partit Popular i, alhora, presentar el seu líder com el millor candidat per fer front al desafiament separatista. Aquest és el pla de Vox per recuperar el pols en plena crisi interna i de confiança. La intenció és tornar-se a acostar al partit dels 52 diputats.

Lideratge als carrers

A Bambú creuen que és possible atraure l'electorat conservador decebut per la tebiesa de Feijóo i els seus continus cops de volant. La clau és presentar Abascal com un líder que no s'arronsa davant l'aliança de l'esquerra i l'independentisme. Demà té una oportunitat de destapar les vergonyes de Feijóo.

Però la disputa Vox-PP va més enllà del Congrés dels Diputats. L'augment de la tensió per l'amnistia ha traslladat la lluita política als carrers, que han esdevingut el termòmetre del lideratge de la dreta. De moment, el PP de Feijóo va guanyant per golejada.

No en va Vox ha reaccionat iradament titllant de “lamentable” que “una cosa que va començar com una mobilització de la societat civil hagi quedat reduïda a un míting”. Però ahir no serà l'única manifestació contra l'amnistia. El 8 d'octubre a Barcelona, Vox tindrà l'oportunitat de disputar l'espai al PP també als carrers.

➡️ Política

Més notícies: