Primer pla de Santiago Abascal, líder de VOX, amb rostre seriós
POLÍTICA

Santiago Abascal li guanya el pols a Feijóo

Vox es dóna un bany de masses amb l'absència del PP


Vox va aconseguir reunir aquest diumenge més persones contra l'amnistia que el PP el 24 de setembre passat. Segons xifres de la Delegació del Govern, el rebuig a la negociació del PSOE amb Junts va concentrar ahir 100.000 persones a Colón (Madrid). Més del doble que la manifestació del PP, que segons el mateix organisme va reunir 40.000 persones.

La mobilització d'ahir estava convocada per Defensa de la Nació Espanyola (Denaes), la fundació de la qual Vox va néixer fa deu anys. Tot i presentar-lo com una concentració de la societat civil,  va ser una autèntica marea verda. I va ser la primera oportunitat de Vox d'arrabassar l'altaveu al PP contra l'amnistia.

Santiago Abascal va aprofitar l'ocasió per llançar un missatge clar i contundent. Des de la Plaça Colom, va advertir del “cop” que es pretén perpetrar “des de la Moncloa” i va amenaçar que “no ho permetrem”. A més, va assenyalar a Pedro Sánchez el camí de l'exili: “Que Puigdemont li prepari el quarto de convidats a Waterloo”.

Cop a la taula de Vox

Fins ara, el paper de Vox en l'ofensiva constitucionalista havia quedat enfosquit pel lideratge de Feijóo, Aznar i Ayuso. L'èxit de la concentració d'ahir a Colón canvia les coses. La competència a la dreta s'agreuja, i per primera vegada Vox disputa seriosament al PP l'hegemonia del carrer.

Imatge de la manifestació convocada contra l'amnistia a la plaça Colon de Madrid el 29 d'octubre del 2023

És un cop important a la taula dels d'Abascal, en el moment més oportú. El partit continua patint les conseqüències de la crisi oberta aquest estiu amb la marxa amb la marxa d'Iván Espinosa de los Monteros. Sense anar més lluny, la setmana passada es va anunciar una altra fugida, la del diputat balear Francisco José Cardona, per discrepàncies amb la direcció.

En ple combat per recuperar la unitat i el control del partit, la direcció encapçalada per Santiago Abascal veu el bany de masses d'ahir com un punt d'inflexió. D'una banda, Vox recupera l'autoestima i rellança el projecte de la dreta alternativa “del poble” davant del conservadorisme timorat “de les elits”. D'altra banda, Abascal, que va ser rebut amb crits de “president, president”, torna a mirar als ulls Feijóo.

Abascal es reivindica

"L'autòcrata sense escrúpols ha de saber que respondrà davant els espanyols si s'atreveix a liquidar les lleis que permeten la convivència". És una de les frases de l'aclamat discurs de Santiago Abascal ahir a la Plaça Colón de Madrid. No estava previst que parlés, però va ser el més ovacionat per les masses.

La revitalització de la figura d'Abascal és molt important per a Vox, ja que estava sent qüestionat per la deriva del partit. El líder de Vox va mantenir un perfil baix en la crítica al PP durant el debat d'investidura de Feijóo. Per això necessitava una oportunitat com ahir per tornar a reivindicar el seu lideratge.

En el seu discurs es va referir constantment als “espanyols” i va incidir en el seu missatge “més enllà de les sigles i dels partits”. Vox es postula així com el partit cridat a liderar els espanyols contra els plans de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. A més a més, l'absència del PP va reforçar el protagonisme d'Abascal.

Guerra a la dreta

Al rerefons hi continua havent la competència soterrada entre Vox i el PP pel control de l'espai conservador. Abascal i Feijóo van signar una treva al debat d'investidura, que va venir precedida a més pel tancament de la crisi a Múrcia. Però l'enfrontament ha tornat a esclatar, aquest cop a les Balears.

Vox es nega a aprovar els comptes del govern balear liderat pel PP si a canvi no s'accelera la llibertat d'elecció de la llengua al'escola pública. Això ha portat fins i tot divisions internes al partit, i la renúncia d'un disputat. Però sobretot demostra que el PP i Vox segueixen molt lluny l'un de l'altre.

Una eventual investidura de Feijóo en un govern del PP i Vox hauria calmat les aigües. Però no ser al poder recruirà l'enfrontament entre els dos partits, que competiran per liderar l'oposició al “sanxisme”. De moment, Abascal ha guanyat a Feijóo el pols del carrer.

➡️ Política

Més notícies: