El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió plenària al Congrés dels Diputats, el 21 de febrer del 2024, a Madrid
POLÍTICA

Podemos li salva una altra pilota de partit a Sánchez: tira endavant la reforma fiscal

La sort somriu al PSOE, que torna a quadrar el cercle i posa d'acord tot 'Frankenstein'

Després de molts desvetllaments i incògnites, el Gobierno va aconseguir els contradictoris suports de Junts, PNB, ERC, BNG i Bildu per a la reforma fiscal. Com és habitual, un dels principals obstacles era posar d'acord ERC i Junts, que lliuren la seva particular guerra política. El gran escull entre les dues formacions era l'impost a les empreses energètiques i a la banca.

Des de Junts – i amb el suport del PNB – van aconseguir tombar l'impost a les energètiques i fer temporal l'impost a la banca. ERC es va negar en rodó a donar suport a això i, després de negociacions de matinada, el Gobierno va aconseguir un punt d'equilibri força inversemblant. Al final, l'impost no s'eliminava, però es feia una mica més light per tal de garantir el suport de Junts.

D'aquesta manera, es prorrogava l'impost durant un any i, alhora, se'l perdonava a empreses compromeses amb la descarbonització, com és Repsol, que té grans inversions a Tarragona. Això permetia a Junts apuntar-se un èxit gens menyspreable i reforçar el seu discurs que són els defensors de Catalunya a Madrid. Per part seva, ERC ha hagut de fer malabars per mantenir una postura fiscal d'esquerres i la defensa dels particulars interessos econòmics de Catalunya.

Míriam Nogueras amb expressió seriosa en un entorn interior.

Però solucionar això no garantia res perquè 'Frankenstein' té tants membres que alguns van per lliures. I és aquí quan entra Podemos, que precisament està en un moment d'aconseguir la màxima visibilitat. A diferència d'ERC, Bidu i BNG, a Podemos no li convencia l'impost light a les energètiques.

De fet, ahir mateix, Irene Montero assegurava a la cadena SER que la ministra d'Hisenda li havia dit que l'acord amb els partits d'esquerres era un joc de trilers. “El PSOE li està prenent el pèl a la gent”, va dir Montero. “Avui mateix ens ha reconegut que l'acord que ha signat amb Esquerra i Bildu per mantenir l'impost a les energètiques és mentida, perquè Junts no el votarà. El PSOE ha signat una cosa amb Junts i la contrària amb Esquerra”.

Imatge en una seu de Podemos de Ione Belarra, Pablo Iglesias i Irene Montero

Podem salva la cara al Govern

Tot i això, aquestes presumptes declaracions privades de la ministra d'Hisenda no han estat obstacle perquè Podemos li salvi la reforma fiscal al Gobierno. Al final, els morats han permès que tirés endavant. D'aquesta manera, Sánchez es torna a anotar un dels seus típics episodis de supervivència in extremis.

Més enllà del soroll i els intents de semblar fort, Podemos ha acabat adoptant la línia d'ERC i les altres esquerres sobiranistes. Així, s'aprova l'impost a les empreses energètiques, però se salva les que facin inversions ecològiques. En fi, que Junts aconsegueix el seu objectiu de protegir les inversions de Repsol a Tarragona.

Pedro Sánchez en un acte electoral del PSOE amb rostre de preocupació

Més enllà de la qüestió econòmica (rebre 7.200 milions d'Europa) aquesta situació rebaixa les expectatives de Podemos. Des del partit morat, volien transmetre durant aquestes darreres setmanes la idea que la seva guerra contra Sumar no era un fanal. Però a l'hora de la veritat han cedit davant de la gran pressió que significava votar en contra.

L'única cosa que han aconseguit, això sí, és un dels clàssics xecs del PSOE, que consisteixen a aconseguir alguna cosa al moment a canvi d'una promesa futura. En aquest cas, el Gobierno ha promès a Podemos un (nou) reial decret que, en cas que no hi hagi majoria amb la resta de grups parlamentaris, assegurarà la pròrroga de l'impost.

➡️ Política

Més notícies: