Vox defensa les centrals nuclears davant del 'fiasco' de la transició energètica
Mónica Lora ha fixat la posició del seu grup parlamentari a la comissió de la transició energètica
Aquesta setmana s'ha celebrat al Parlament la comissió de transició ecològica, en què els grups parlamentaris han pogut fixar la posició sobre el model energètic a Catalunya. La diputada i portaveu de Vox Mónica Lora ha defensat les centrals nuclears davant de la transició energètica, que ha considerat un “fiasco”.
Lora ha aclarit que Vox està “a favor de les energies renovables i la cura del medi ambient”. Però ha posat en qüestió el model de transició energètica “que només té com a fonts vàlides les energies renovables”. Des de Vox "advoquem per una política energètica que potencia la independència i l'aprofitament de recursos naturals i nacionals com les nuclears o l'ús racional de fonts fòssils".
La diputada ha defensat aquesta posició “fins que hi hagi unes alternatives viables i realment sostenibles i eficaces”, cosa que avui, ha dit, “no passa”. Així mateix, ha criticat “l'obsessió climàtica” que provoca que “s'impulsi una transició precipitada i poc realista”. Ha recordat que Alemanya va tancar les nuclears, i va ser “un fiasco total” perquè va provocar “alts costos i problemes de subministraments i dependència de fonts estrangeres”.
"Fins i tot mitjans internacionals van qualificar aquesta estratègia com la política energètica més estúpida de la història recent, tancant nuclears i combatent la indústria de l'automoció", ha dit la diputada. Per a Vox, tot això no és més que "un sense sentit".
Vox defensa un pla nacional de sobirania energètica
La portaveu de Vox a Catalunya ha advertit que “aquesta transició energètica tan accelerada té conseqüències que després no s'expliquen”. Les energies renovables, ha dit, "són intermitents i no garanteixen el subministrament constant" obligant a importar energia d'altres països. El seu grup defensa un “pla nacional de sobirania energètica” que “garanteixi energia barata, sostenible i neta” però “sense imposar càrregues desproporcionades a les famílies ni hipotecar la nostra indústria”.
Vox ha preguntat com es pretén fer una transició ecològica tan accelerada sense que el cost recaigui a les famílies i les empreses. Així com quines garanties concretes s'ofereixen a les zones rurals perquè els projectes de renovables no alterin les activitats econòmiques tradicionals ni l'entorn dels seus territoris.
La posició dels altres grups
Junts ha defensat "un compromís col·lectiu per avançar cap a un model energètic més sostenible, descentralitzat i respectuós amb el territori" que crearà "desenvolupament econòmic i protecció mediambiental". El PSC ha posat l'accent a la necessitat del "creixement sostenible i la lluita contra el canvi climàtic", i ho ha establert com a "prioritat" de l'agenda política catalana.
El grup dels Comuns ha destacat la “urgència” de la transició ecològica, que ha de ser “justa” i actuar com una “oportunitat per a la redistribució de la riquesa”. ERC ha vinculat la "necessitat" de les renovables amb el "debat necessari del seu impacte al territori", i ha defensat un model "just, de redistribució i d'apoderament de les energies".
El PP ha valorat positivament el model de transició ecològica, però ha assenyalat les "contradiccions" que plantegen energies com la solar o l'eòlica. La CUP ha criticat el desplegament de les lleis de canvi climàtic i transició ecològica "sense tenir en compte el territori, els veïns, les entitats i els grups ecologistes en peu de guerra".
Més notícies: