Primer plànol de Salvador Vergés

POLÍTICA

Qui és Salvador Vergés, el polèmic candidat de JxCat que és soci de Gerard Piqué

Vergés és diputat des del 2021 i encapçala la candidatura de JxCat per Girona a les eleccions del proper diumenge

La convocatòria anticipada d'eleccions a Catalunya per al proper 12 de maig va agafar per sorpresa els partits catalans. Tot i que els pressupostos estaven encallats i es veia venir que Aragonès no aconseguiria els suports necessaris per aprovar-los, pocs esperaven una reacció tan ràpida per part del president. Si el pressupost queia cap a les dues del migdia d'aquell ja llunyà 13 de març, Aragonès dissolia la cambra i convocava els comicis escasses tres hores més tard.

Tot i el poc temps de reacció que deixava l'ajustat calendari electoral, els partits van iniciar els procediments interns per escollir candidat. Ràpidament, l'atenció al flanc sobiranista del Parlament es va centrar a Junts per Catalunya, amb el seu líder, Carles Puigdemont, encara a Bèlgica; i la seva anterior candidata, Laura Borràs, inhabilitada. Després del pas endavant de l'expresident, va ser el torn d'escollir les candidatures per Tarragona, Lleida i Girona.

I en cap d'aquestes tres províncies es va produir cap disputa: sense necessitat de primàries, el partit no va tenir problema per col·locar tres noms afins a Turull i Puigdemont. Així, Mònica Sales lidera Tarragona, Jeannine Abella és candidata per Lleida i, a Girona, el número 1 és Salvador Vergés. Aquest últim, diputat des del 2021, encarna un perfil molt particular: combina la seva experiència al món dels negocis amb un to en les seves intervencions en pro de la independència que l'ha portat a protagonitzar diverses polèmiques.

Un activista que va fer el salt a la política

Salvador Vergés és, en essència, un activista del món independentista que va trigar a fer el salt a la política institucional. Això l'ha portat a ser considerat del sector més radical de Junts i a ser etiquetat del sector 'friki' de la formació per les freqüents sortides de to, sobretot a les xarxes socials. Ell mateix reconeixia a 'El Punt Avui' la seva procedència del món de l'activisme indepe: “Jo vinc del món de l'activisme, d'Urquinaona, els talls de l'aeroport i de la Jonquera... vinc de l'activisme independentista”.

Salvador Vergés amb Jordi Turull

Després d'un breu pas per la cúpula de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), va dimitir per discrepàncies amb la llavors presidenta, Elisenda Paluzie. Es va inscriure a la fallida Crida Nacional per la República i el 2021 va decidir presentar-se a les primàries de Junts per Catalunya a Girona. Allà va ser el tercer nom més votat, després de Gemma Geis i l'exalcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i als comicis autonòmics va resultar elegit diputat al Parlament.

Per la via ràpida, doncs, un home que venia del món de l'activisme i de la base independentista es convertia en diputat de JxCat. I no només això: ara, afronta les segones eleccions com a cap de cartell per la demarcació de Girona.

Salvador Vergés, soci de l'exfutbolista del Barça Gerard Piqué

Però el perfil de Vergés, a més del seu activisme, es defineix pel vessant empresarial. Tot i que els primers anys de la seva carrera es va dedicar, fruit dels seus estudis com a enginyer de camins, al sector de l'obra civil, la crisi econòmica va provocar que es replantegés la seva vida. Va ser llavors quan va fer un canvi radical i va decidir continuar amb l'empresa dels seus sogres, Mas La Carrera, a la Vall d'en Bas (Garrotxa).

Va estudiar formació professional agrària a Olot i va agafar les regnes de l'empresa, que va passar de vendre la carn que produïa a tractar-la i vendre productes propis. Així va néixer la marca d'hamburgueses ecològiques Natrus, que va obtenir un notable èxit en el camp empresarial, amb diversos reconeixements. L'empresa BAS Alimentació és la propietària de Natrus, i entre l'accionariat, a més de Vergés, hi ha un soci molt conegut.

Es tracta de l'exfutbolista Gerard Piqué, que juntament amb el seu pare Joan, formen part de l'accionariat d'aquesta companyia. Així, doncs, el candidat de JxCat a Girona, Salvador Vergés, compta amb Piqué com a soci en un dels seus negocis de més èxit.

Imagen primer plano de Gerard Piqué

Salvador Vergés, molt polèmic per les declaracions

Tot i que es manté al capdavant de les seves empreses, Salvador Vergés fa tres anys que està submergit de ple en la política, com a diputat de JxCat. En la seva breu trajectòria, però, ha protagonitzat declaracions que han generat autèntiques onades de polèmica. Per exemple, quan el novembre del 2022 va criticar Gina Tost, secretària de Polítiques Digitals per ERC, per fer un agraïment a Twitter en castellà.

“Aquesta és la nova ERC, la del retrobament. Mare meva, quina pena feu. Estic segur que són moltíssims els vostres militants que senten vergonya quan veuen aquestes actituds del tot espanyolitzades”, va afirmar.

En particular, ha mostrat la seva aversió a l'ús de la llengua castellana al Parlament. En una ocasió, va votar en contra d'una moció amb què estava d'acord només perquè estava escrita en aquesta llengua. En una altra, es va declarar “insubmís lingüístic” i va dir que “personalment mai votaré a favor de cap text de cap partit que estigui en castellà”.

També va deixar clar el seu model per a l'ensenyament a Catalunya. “Català, després anglès i a partir d'aquí tota la resta de llengües estrangeres –castellà inclòs– de lliure elecció. Desobeir-los és obeir-nos”.

Vergés també va alçar enrenou a les xarxes quan va publicar una imatge excèntrica, amb la cara tapada amb una estelada i el cap cobert amb caputxa, a més de portar una arma de joguina. Altres declaracions com afirmar que “Espanya ens roba” o que sentia “vergonya per portar DNI espanyol” donen mostres de la línia del candidat 'juntaire' a Girona.

Diumenge que ve, Vergés revalidarà la seva acta i en breu s'iniciarà una legislatura on, de ben segur, tornarà a ser protagonista amb alguna de les seves intervencions.

➡️ Política

Més notícies: