Mònica Sales en un míting

POLÍTICA

Qui és Mònica Sales, la nova dona forta de JxCat i candidata per Tarragona

Ben situada a l'entorn de Puigdemont, Sales és majorment desconeguda però atresora pes intern a Junts

Pensar en Junts per Catalunya és pensar en el seu messiànic i totpoderós líder, Carles Puigdemont. La campanya personalista de la formació, centrada en el retorn de l'expresident després de sis anys i mig a Bèlgica, hi contribueix. Tot i això, altres noms constitueixen la segona fila 'juntaire': Jordi Turull, Josep Rull, una minvada Laura Borràs, Albert Batet o Míriam Nogueras, per posar diversos exemples.

Són pocs, molt pocs, els que assenyalarien una de les cares que, en canvi, atresora un pes intern creixent dins de la formació. Es tracta de Mònica Sales de la Cruz, diputada per Tarragona des del 2017 i cap de llista de Junts en aquesta circumscripció el proper 12 de maig. Tot i la seva posició interna, és cert que la seva visibilitat pública no és proporcional, malgrat que ocupa, des del 2021, el càrrec de portaveu del seu grup al Parlament.

Que el paper de Sales a Junts és molt valorat ho demostra la seva carrera ascendent en molt pocs anys. Ben connectada amb Carles Puigdemont, alineada al sector de Jordi Turull i Albert Batet i amb mà esquerra per a la gestió interna i les relacions externes al Parlament, Sales podria veure augmentat el seu protagonisme la propera legislatura. Fem, doncs, una ullada a la seva vessant política i també a la més personal.

Mònica Sales, una desconeguda per al gran públic

A pocs mesos de fer 41 anys, la implicació política de Sales és relativament recent: va arrencar el 2015. Abans, aquesta doctora en Filologia Catalana natural de Jesús —entitat municipal descentralitzada (EMD), antiga pedania, de Tortosa— estava plenament dedicada a la vida universitària. Després d'acabar els estudis filològics el 2007, es va incorporar com a docent a la tarragonina Universitat Rovira i Virgili (URV).

La seva especialitat és l'etnopoètica, és a dir, l'estudi de la literatura oral i popular catalana. De fet, la seva tesi doctoral, defensada el 2012, versa sobre aquesta qüestió al segle XIX. La seva activitat universitària va ser intensa fins al 2015, incloent-hi estades a centres estrangers, com la Universitat de l'Algarve, a Portugal.

Però una ràpida ullada a les xarxes socials públiques de Mònica Sales permet observar una bona pinzellada de la seva vida més personal. Una de les passions és invertir temps amb el seu fill Guerau, d'onze anys. Tant, que en els primers anys com a diputada, va explicar al 'Diari Ara' que no havia dormit a Barcelona ni una sola nit: anava i tornava diàriament des del seu poble, Jesús, a dues hores i gairebé 200 quilòmetres de la capital catalana.

A més, fa uns mesos va explicar públicament a X una altra de les arestes clau de la seva vida privada. El seu pare pateix la malaltia d'Alzheimer. “Miro el meu pare i sempre penso que “morirà” dues vegades: de ment i de cos. I que li donarem suport tots els dies”, escrivia llavors. De fet, l'enllaç de Sales amb el seu progenitor té una rellevància política que ella mateixa ha explicat: la seva implicació respon, en part, a la que al seu dia va tenir el pare.

Primer plànol de Mònica Sales

Sales, de regidora pedana a portaveu parlamentària en sis anys

I és que José Sales havia estat regidor a l'EMD de Jesús durant anys. El 2015, la seva filla Mònica va prendre el seu relleu i va decidir fer un pas inèdit a la seva vida. En aquell moment, fa menys de nou anys, va assumir el càrrec de regidor en aquesta pedania de 3.700 habitants.

Tot i això, el seu ascens intern va ser ràpid i fulgurant. El 2017, encara al PDeCAT però ja a través de la primera plataforma sota el nom de Junts, Sales va ser escollida diputada al Parlament. Després de dos anys com a edil al seu poble, va concórrer als comicis com a número 4 per Tarragona.

La seva primera legislatura al Parlament li va permetre situar-se a l'entorn d'Albert Batet, un dels homes de confiança de Carles Puigdemont. Alhora, va teixir bones relacions amb parlamentàries amb un perfil similar al seu, de pes creixent als seus grups. Sales gaudeix de bona relació, per exemple, amb la republicana Raquel Sans o la socialista Alícia Romero.

Primer pla d'Albert Batet somrient

Dona forta de Junts al Parlament

El seu ascens i el seu pes intern van cristal·litzar el 2021 quan, amb l'arrencada de la nova legislatura, va ser designada portaveu del seu grup. Es tracta d'un dels càrrecs parlamentaris de més responsabilitat, i l'assumia passant per davant d'altres noms com Francesc de Dalmases, del sector borrasista, que també optava al càrrec. Era una primera victòria del 'turullisme', sector en què se situa Mònica Sales.

I és que la portaveu 'juntaire' se situa a l'òrbita de Turull i Albert Batet i compta amb la confiança del gran líder del partit, Carles Puigdemont. N'és una prova el recent conflicte amb Cristina Casol, diputada del sector Borràs que es va enfrontar a la direcció del grup i, concretament, a la tríada Turull-Batet-Sales. Casol va apuntar públicament la portaveu parlamentària com una de les veus que s'hi va oposar i que, en definitiva, va defensar a capa i espasa la línia oficialista del partit.

Després d'un ascens ràpid i la consolidació de la seva figura la legislatura passada, Mònica Sales té tots els números de guanyar poder i visibilitat en el proper mandat. Tot i que la volatilitat i la divisió interna de l'espai 'juntaire' dissuadeix qualsevol pronòstic, tot apunta que Sales està destinada a ser una de les cares del partit de Puigdemont en el proper cicle polític.

➡️ Política

Més notícies: