Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

Salvador Illa passa a l'atac (a mitges)

El líder del PSC confirma que vol ser president de la Generalitat i eleva el to contra el Govern de Pere Aragonès. De moment, però, no forçarà eleccions


El nou curs polític ha trigat una mica més del normal a arribar, però ja és aquí, almenys a Catalunya. Les declaracions a les últimes hores de Salvador Illa així ho certifiquen. El PSC vol marcar el ritme després de la investidura i és el primer partit que mou fitxa pensant a les eleccions al Parlament. Salvador Illa serà el candidat, cosa que estava cantada, i el partit ratificarà el seu full de ruta al març.

Mentre que ERC no aclareix si Junqueras podria ser candidat i Junts per Catalunya espera l'opinió de Puigdemont, els socialistes mostren unitat interna. Ningú discuteix el lideratge de Salvador Illa, que vol mostrar múscul municipal amb els seus alcaldes de ciutats importants. I després de la investidura de Pedro Sánchez, el to del líder del PSC ha canviat, encara que menys del que alguns voldrien.

Jaume Collboni amb Salvador Illa en un acte de campanya electoral

"Si no es compleixen aquestes tres coses -B-40, Hard Rock i Aeroport del Prat- no hi haurà pressupostos", afirmava Salvador Illa aquest cap de setmana. El primer secretari feia un pas més i insistia en la seva aposta: "Ara toca governar Catalunya", mostrant les cartes. Les enquestes assenyalen que podria passar dels 40 diputats, de manera que l'opció d'arribar a la Generalitat és més que viable.

És la primera vegada que Salvador Illa marca l'objectiu de guanyar les eleccions al Parlament com a prioritat. Si un es fixa, ha preferit que cap dels seus alcaldes importants s'assegui al Consell de Ministres, amb la clara intenció d'utilitzar el poder municipal aquest 2024. Només hi ha un però: no té cap intenció de forçar eleccions anticipades.

Una estratègia a mitges

El PSC assegura estar preparat i Salvador Illa ja no deu més favors a Pedro Sánchez. S'acaba el clcil electoral del 2023 i a l'horitzó hi ha unes europees que pinten malament per al PSOE i regular per als socialistes catalans. No hi ha, doncs, arguments perquè el PSC continuï sustentant el Govern de Pere Aragonès, però no hi haurà moviments en aquest sentit.

Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre

L'atac de Salvador Illa serà verbal. El desgast de Pere Aragonès i ERC és evident i els càlculs del PSC és que hi ha un cert transvasament de vots. No hi ha pressa en clau electoral i no es descarta que hi hagi acord per als pressupostos del 2024. Si el Govern decideix esgotar la legislatura, el PSC el deixarà fer, amb la sensació que ells ja han començat una carrera que de moment no té rival.

Només el temps dirà si l'estratègia de Salvador Illa ha estat encertada. Si les eleccions catalanes fossin ara, no hi ha cap dubte que les guanyaria. I no només això: o ell és el President o assistiríem a un bloqueig, ja que ERC i Junts no se suporten. El que passa és que dotze mesos en política són molts i més amb una amnistia pel mig i un Govern amb 33 diputats.

Salvador Illa no té pressa per governar i, en certa manera, és una bona notícia. Les ha tingut Pedro Sánchez per seguir a Moncloa i totes les enquestes ara el penalitzen. El que passa també és que la sensació és que aquest 2024 servirà de poc a la política catalana, amb tots els partits preparant-se per anar a eleccions. I ja portem massa anys on el que passa al Parlament no és el més important.

➡️ Política

Més notícies: