Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

Salvador Illa té a la seva mà el futur d'Aragonès

El PSC surt al rescat del president en el moment més delicat

La sessió de control celebrada avui al Parlament de Catalunya ha evidenciat amb tota la cruesa la ruptura entre ERC i Junts. El pacte dels republicans amb els socialistes a les diputacions de Lleida i Tarragona ha fet esclatar els juntaires. Durant el ple d'aquest matí, Albert Batet (Junts) ha dit a Pere Aragonès que “no són de fiar” i li ha demanat que convoqui eleccions.

La sessió ha posat de manifest la solitud del president de la Generalitat, Pere Aragonès, tot just dos dies després de reformar el seu govern. Instat per la CUP i els Comuns a fer un gir radical a les seves polítiques, i aclaparat per Cs, PP i Vox amb temes com l'Agència Tributària Catalana, la llengua i la inseguretat, al President només li faltava la repassada dels que fins fa poc eren els seus socis de govern.

Junts, sense pietat

Aragonès ha demanat a Junts que deixin els retrets i ha recordat que el seu partit va votar a favor del nomenament d'Anna Erra, de Junts, com a presidenta del Parlament la setmana passada. De ben poc ha servit. Albert Batet arribava a la sessió de control amb la clara intenció de passar comptes pels pactes a les diputacions.

Pere Aragonès amb rostre molt seriós assegut a la cadira del Parlament de Catalunya

“Vostè ha demanat refer la unitat de l'independentisme i el partit fa el contrari. Tornem a veure, primer, que vostès no són de fiar, per això sortim del Govern, sempre diuen una cosa i en fan una altra, aquí ia Madrid. I segon, que vostè és un president tutelat, desautoritzat i els primers que no el respecten són els del partit”. Batet, molt dur amb Aragonès, li ha dit que el seu govern està “esgotat” i el seu partit “desesperat”.

El PSC, falca del Govern Aragonès

Davant d'un panorama semblant, l'única bombona d'oxigen li ha prestat precisament el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa. Aquest li ha estès la mà per forjar un "pacte català per a l'educació d'ampli recorregut". Aprofitant el relleu a la conselleria d'Educació, els socialistes ofereixen a ERC un pacte estructural “obert a totes les formacions que s'hi vulguin sumar”.

Primer pla de Pere Aragonès visiblement avorrit

El PSC torna a sortir així al rescat d'Esquerra, com ja ho va fer a començaments d'aquest any salvant els pressupostos del govern en minoria. El pacte Aragonès-Illa va trencar la política de blocs a Catalunya i va garantir la sostenibilitat de l'executiu d'ERC després de la sortida de Junts. Uns mesos després, amb el govern cada cop més aïllat, la victòria electoral del PSC a les municipals torna a situar el partit d'Illa com a principal suport del Govern.

El president ha reformat aquest dilluns el govern amb la intenció d'enfortir-se i esgotar la legislatura fins al 2025. Aquest matí, davant l'allau de crítiques, ha tret pit com l'únic govern que a Catalunya i a Espanya planta cara a la dreta. La veritat és que el seu futur polític està cada cop més en mans de Salvador Illa.

➡️ Política

Més notícies: