Salvador Illa fitxa un altre ex de Convergència per al Govern
David Bonvehí serà nomenat aquest dimecres director general de Cooperatives i Economia Social
Salvador Illa ha arrencat la seva presidència de la Generalitat amb la intenció de tornar a Catalunya l'estabilitat política perduda aquests darrers anys. La seva estratègia consisteix en la reconstrucció de l'espai del centre, que pretén convertir el PSC a la Convergència i Unió de l'època daurada del pujolisme. Un partit hegemònic amb prou amplitud per donar cabuda a les diferents sensibilitats del catalanisme moderat.
Això passa per l'absorció dels sectors independentistes desencantats amb el procés i favorables a l'inici d'una nova etapa a Catalunya. Illa ja va incorporar al seu govern les figures de Miquel Sàmper, com a conseller d'Empresa i Treball, i de Ramon Espadaler, com a conseller de Justícia. Sàmper venia de CDC i més recentment de PDeCAT i Junts, mentre que Espadaler venia d'Unió Democràtica de Catalunya.
Illa nomenarà aquest dimecres David Bonvehí com a nou director general de Cooperatives i Economia Social. L'expresident del PDeCAT es posarà al capdavant d'aquest departament dependent de la Conselleria d'Empresa i Treball que dirigeix Miquel Sàmper. Bonvehí completa així el seu viatge de dofí de Carles Puigdemont a crític amb la deriva de Junts i el seu intent d'absorbir el PDeCAT.
PSC, el nou partit de l'ordre
CiU va ser durant dècades el partit de l'ordre a Catalunya on van trobar acomodament els diferents corrents del catalanisme moderat. El seu èxit radicava en l'oferta d'un projecte conservador en l'àmbit social i econòmic. La destrucció d'aquell espai va deixar orfes molts polítics, que ara veuen al PSC el nou partit d'ordre a la Catalunya del postprocés.
El Sàmper és un bon exemple del viatge d'aquests convergents al PSC de Salvador Illa. Militant de CDC des del 1986, va pujar al carro del nou Junts alineat amb el sector de Laura Borràs i va arribar a ser conseller d'Interior al govern de Quim Torra. Ara, com a conseller del govern de Salvador Illa, ha cooptat altres exconvergents com Emili Alberich i Roger Rosich, exassessors de Josep Rull.
L'absorció de l'espai independentista es completa amb el manteniment d'alts càrrecs d'ERC a l'estructura del nou govern. Illa aconsegueix així recolzar-se en una Esquerra debilitada, mentre atrau les velles restes de Convergència aprofitant el procés de descomposició de Junts. La incorporació de David Bonvehí és un nou pas per sumar als seus projectes els sectors desencantats amb la deriva del Procés.
Un convergent de tom i llom
La setmana passada, abans de conèixer-se la seva incorporació al nou govern, Bonvehí va agrair a X a Salvador Illa la recepció amb Jordi Pujol. També va aplaudir la notícia que el Govern de Salvador Illa destinarà 19,5 milions d'euros a ajudes al foment de l'impuls cooperatiu. Algú als comentaris preguntava irònicament a Salvador Illa si tenia algun càrrec per a ell.
Militant de Convergència Democràtica de Catalunya, el 2003 va ser elegit alcalde de Fonollosa quan només tenia 25 anys. Després va ser nomenat president comarcal del seu partit, abans de fer el salt al Parlament sota les sigles de CiU. Va ser reelegit com a diputat a la coalició Junts pel Sí, i va ostentar el càrrec de portaveu a la Comissió d'Afers Institucionals.
David Bonvehí va escalar ràpidament a la jerarquia del nou espai convergent que s'estava reorganitzant al voltant de Carles Puigdemont. Va ser el mateix Puigdemont qui el va triar per encapçalar la direcció del nou PDeCAT amb Marta Pascal. Però quan Bonvehí es va negar a dissoldre el PDeCAT durant les negociacions per entrar a Junts, va començar un progressiu distanciament de Puigdemont.
Més notícies: