Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

Salvador Illa, a l'espera de Pedro Sánchez

El líder del PSC està a l'espera del que passi al Congrés

Salvador Illa ha posat el pause i es manté a l'espera dels esdeveniments. És dels pocs líders socialistes territorials que pot somriure després del 28M i el 23J i sap que el vent li va de cara per tornar a guanyar unes eleccions. El problema és que no depèn d'ell, sinó que és Pedro Sánchez qui decidirà quin és el paper del PSC a partir d'ara.

Fa uns dies afirmàvem que havia arribat el torn de Salvador Illa. La derrota electoral d'ERC -tant a municipals com a autonòmiques- hauria de comportar la convocatòria electoral de Pere Aragonès. Passaria a qualsevol país normal on un president governa amb 33 diputats de 135 i on el cap de l'oposició porta tres eleccions guanyades. Però ja sabem que parlar de normalitat i de política catalana alhora no acostuma a quallar.

El resultat de diumenge passat deixa en una situació curiosa Salvador Illa . Ha contribuït més que ningú a la victòria electoral de Pedro Sánchez i ha acatat les seves ordres des de fa temps. Va passar del Consell de Ministres a Catalunya amb un somriure i ha pactat els pressupostos d'Aragonès per aritmètica parlamentària. El favor d'ERC a Madrid el torna el PSC al Parlament. Però encara li toca esperar per forçar eleccions a Catalunya.

Imatge de Salvador Illa assenyalant amb el dit durant un míting del PSC

El ple del Parlament de dijous passat va tornar a mostrar-nos un Salvador Illa més conciliador amb els processistes. Va marcar menys perfil propi i va fer orelles sordes als cants de sirena del PP. Alejandro Fernández li va demanar fer un pas endavant i li va assegurar el suport dels populars a Barcelona si el PSOE respectava Feijóo a Madrid.

El que passa és que Salvador Illa espera instruccions i des de Madrid li demanen paciència. Primer el PSOE s'ha de garantir els vots d'ERC i Junts i després ja veurem com queda el mapa polític. No és gens descartable que a Illa li toqui sustentar un any més Pere Aragonès per ordre expressa de Pedro Sánchez. I seria una veritable llàstima, perquè el processisme surt de les generals tocat i hi ha una oportunitat real de posar fi a la falsa majoria indepe.

La política comporta aquestes coses. Que ho diguin a Ernest Maragall, que es va passar quatre anys aprovant els comptes de Colau i que li havait robat l'alcaldia amb nocturnitat. La feble posició de Pedro Sánchez i la fragilitat de Pere Aragonès es mantenen gràcies als favors mutus que es fan a Madrid i Barcelona. Però després de la victòria aclaparadora del PSC de Salvador Illa ha arribat el moment de deixar d'esperar, demanar torn i passar a l'atac.

➡️ Política

Més notícies: