Muntatge amb un pla mitjà de Yolanda Díaz amb la mà a la barbeta i de Pedro Sánchez, tots dos amb cara de preocupació
POLÍTICA

Els pobres voten a la dreta

PP i VOX guanyarien les eleccions si es comptessin només els vots dels municipis i districtes amb menys renda

El Partit Popular i VOX haurien obtingut la majoria absoluta si només es comptessin els vots dels municipis i districtes més pobres d'Espanya. I no ho diuen precisament mitjans afins a aquests dos partits de dretes. Són unes dades publicades per elDiari d'Ignacio Escolar, un mitjà poc sospitós de simpatitzar amb les formacions de Feijóo i Abascal.

A l'anàlisi del vot realitzat per aquest mitjà de comunicació, queden clares les preferències que tenen poblacions i districtes amb les rendes més baixes. Sense comptar l'abstenció, les dades reflecteixen com les zones més pobres donen suport, majoritàriament, al PP i VOX. Al 10% més pobre, els populars sumen el 36,6% dels vots, mentre que la formació d'Abascal obté el 14,2%. Entre tots dos, arriben al 50,8%.

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo durant un acte de campanya del PP, el 18 de juliol de 2023, a Palma de Mallorca

D'altra banda, el PSOE suma el 36,9% dels sufragis. I encara que és la força més votada amb un 0,3% més que el PP, el poc suport que obté Sumar fa que es quedin lluny del 50%. I és que només un 9,2% d'aquest segment de la població regala la confiança a la formació de Yolanda Díaz. Al 10% de municipis i districtes més pobres d'Espanya, la coalició d'esquerres suma un 46,1%, gairebé 5 punts menys que PP i VOX junts.

La diferència és encara més gran a les zones que se situen entre el 10 i el 20% amb menys renda. Aquí, el PP és la força més votada amb un 37,5% dels sufragis. Amb la suma del 15,1% de VOX, la coalició de dretes obté un 52,6% dels suports.

Gràfic en què es mostra el suport per partit segons la renda

En canvi, en aquest segment el PSOE baixa fins al 32,6%. I ni sumant el 10,3% dels vots que obté Sumar, s'arriben a acostar a PP i VOX. Concretament, les dues esquerres sumen un 42,9%, a gairebé 10 punts de la dreta.

Aquest panorama es repeteix als municipis i districtes que se situen entre el 20 i el 30% amb menys renda. I fins i tot a la franja del 30 al 40%. En canvi, a les poblacions i barris que estan entre el 10% i el 30% més ric, els suports són majoritaris al PSOE i Sumar.

A més renda, més vots per Sumar

Una de les dades més destacades que s'extreuen de l'anàlisi d'ElDiario és la intenció de vot que té Sumar segons la renda de la població o el districte. Els que diuen que són representants de la classe treballadora obtenen més suport si la renda és més alta. Per contra, com més pobre és el municipi o barri, menys vota el partit de Yolanda Díaz.

Per exemple, al 10% més pobre, només un 9,2% de la gent dóna suport a la formació de la ministra de Treball. En canvi, entre el 10 i el 20% més ric, el seu suport augmenta fins al 14,6%.

➡️ Política

Més notícies: