Tres homes amb vestits formals posen davant un fons arquitectònic.
POLÍTICA

Salvador Illa culmina el seu viatge al centre

El nou President de la Generalitat ha recuperat la normalitat institucional després de deu anys de Procés

Salvador Illa està dedicant els seus primers dies com a president de la Generalitat a recuperar la normalitat institucional a Catalunya. La setmana passada es va reunir amb el rei Felip VI a la Zarzuela i va rebre l'expresident Pujol al Palau de la Generalitat. Dos gestos de pes que van en la línia de reconstruir l'espai de centre liquidat a Catalunya durant els darrers deu anys pel Procés.

La visita a la Zarzuela tenia un sentit més institucional de recompondre les relacions entre el govern de la Generalitat i la prefectura de l'Estat. Durant nou anys, els successius governs independentistes s'havien absentat de la tradicional audiència amb el Rei. Un postureig antimonàrquic que havia arribat fins a l'alcaldia de Barcelona ostentada per Ada Colau, i que Jaume Collboni també ha canviat.

Salvador Illa somriu mentre està assegut.

En el cas de la rebuda de Jordi Pujol, Salvador Illa ha volgut un sentit més polític. Primer, com a declaració d'intencions de tornar a la Catalunya anterior al Procés. I en segon lloc, i sobretot, com a voluntat de convertir el nou PSC en un partit ampli, de centre, que reuneixi totes les sensibilitats del nacionalisme i el catalanisme.

Aïllar els extrems

Illa es va referir a l'expresident Pujol com a “una de les figures més rellevants de la història política de Catalunya”. No és fútil que sigui precisament un president socialista qui culmini la rehabilitació política de Pujol. El PSC, ara al comandament de les institucions catalanes, vol llançar el missatge que les institucions no són de ningú, però també la necessitat de reconstruir els consensos polítics anteriors al Procés.

No és casual que a la seva ronda d'audiències amb els expresidents s'hagi reunit també amb Artur Mas. Est va ser el darrer president que es va reunir amb el rei Felip VI, i encara que va ser qui va iniciar el Procés, també ha estat una de les veus més crítiques amb la deriva del mateix. Va ser un dels que va pressionar Carles Puigdemont perquè arribés a un acord d'investidura amb Pedro Sánchez, cosa que li va costar ser titllat de traïdor i botifler per l'independentisme.

Amb aquestes trobades Salvador Illa no només reivindica la normalitat institucional i el centre polític, sinó que també aïlla l'independentisme més enrocat. Reconstrueix així un ampli espai de centre on es poden trobar catalans de diversa ideologia farts de la polarització. Catalans que no se senten còmodes al bloc independentista però que també rebutgen l'espai de la dreta amb el PP i Vox.

El PSC reconstrueix el centre polític a Catalunya

El PSC parteix de la realitat que la política de blocs està esgotada, i que ni l'independentisme ni la dreta no tenen ara prou força per plantejar una alternativa. Davant d'això, la tasca dels socialistes ha de ser eixamplar la base reconstruint un ampli espai de centre. Això, i dotar el partit d'un sentit institucional per convertir-lo en el partit del poder durant les properes legislatures.

Salvador Illa no té carisma, i per això la consigna és basar la seva obra de govern en la normalització institucional i l'eficàcia a les polítiques públiques.

Un objectiu important per al PSC és tornar a les institucions catalanes el prestigi perdut aquests darrers anys. Això passa pel Govern de la Generalitat, però també pel Parlament convertit durant molt de temps en un pati de col·legi. S'han acabat els desafiaments a altres institucions de l'Estat i als òrgans judicials, ara l'objectiu és aparcar els postureus per afavorir el bon funcionament institucional.

Unes institucions fortes afavoreixen la tasca legislativa i aquest és l'altre objectiu del nou govern català. Illa vol deixar enrere la tensió política dels darrers anys per recuperar els vells consensos que portin a polítiques públiques eficients. És el seu pla perquè el PSC es converteixi en el nou partit troncal a Catalunya, com va ser CiU.

➡️ Política

Més notícies: