Primer pla de Gabriel Rufián amb cara d'enfadat
POLÍTICA

Rufián reapareix al Congrés amb cara de pocs amics

El diputat d'Esquerra evidencia el mal moment que estan passant tant ell com el seu partit

Francina Armengol és la nova presidenta del Congrés dels Diputats gràcies als vots del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG. Els partits d'aquest Frankenstein 2.0 han guanyat la primera votació de la legislatura, evitant així que Cuca Gamarra presideixi la Mesa els propers 4 anys. Teòricament, hauria de ser un dia d'alegria per a aquestes formacions, però no queda del tot clar veient la reaparició que ha tingut Gabriel Rufián.

El diputat d'Esquerra porta unes setmanes complicades. Va fracassar a les eleccions municipals a Santa Coloma de Gramenet. I tres setmanes després, liderava una candidatura al Congrés que va perdre 400.000 vots i 6 diputats respecte al 2019.

A sobre, el seu partit l'apartava de la primera línia política: per exemple, no va ser a la recollida oficial de l'acta de diputat. De fet, Rufián feia diverses setmanes que no publicava res a les seves xarxes socials. Tot i ser habitualment molt actiu, el diputat processista es va limitar a republicar coses d'altres usuaris i poca cosa més. La seva darrera publicació pròpia es remunta al dia de les eleccions generals, el 23 de juliol passat.

Rufián reapareix

Així, després de gairebé un mes de silenci, Gabriel Rufián reapareixia a l'esfera pública. Ho ha fet en una roda de premsa convocada d'urgència, minuts després que Junts filtrés el vot favorable a Francina Armengol. I la seva cara ho deia tot: un poema que deixava clar que Rufián no està passant pels seus millors dies com a polític.

Si una cosa no es pot negar al líder d'ERC a Madrid és el seu afany de protagonisme. I les últimes setmanes, aquest protagonisme se l'ha emportat un altre que tal, Carles Puigdemont. Avui tothom estava pendent de la decisió de Junts, però ERC ha volgut convocar una roda de premsa d'urgència per marcar paquet. Bé, i per dir que donaven suport Francina Armengol en la votació al Congrés, però això ja ho sabíem tots.

Plànol general de la roda de premsa d'Esquerra al Congrés dels Diputats. Gabriel Rufián, capcot, parlat i envoltat d'altres diputats d'ERC com Teresa Jordà o Francesc Marc Álvaro

Rufián sortia a la sala de premsa del Congrés amb cara de pocs amics. Ha intentat vendre tan bé com ha pogut el pacte amb el PSOE. Ha defensat que, a partir d'ara, es podrà parlar en català a la Cambra Baixa o al Parlament Europeu. I això, tot i que mitja ERC sortís ahir a reivindicar que ja van arrancar aquest compromís de Pedro Sánchez fa uns anys.

Rufián sap que l'èxit més gran que han esgarrapat del PSOE ha estat que els facilitarà poder tenir grup parlamentari propi. Però és clar, és un èxit que beneficia només els respectius partits i poc poden fer per vendre'l com un triomf davant els votants indepes. Uns votants indepes que, per cert, ja estan mostrant el seu descontentament per haver donat suport a Francina Armengol.

Tot i evitar que el PP s'apoderi de la Mesa, és evident que el dia d'avui no ha estat el millor de Gabriel Rufián al Congrés. I ell mateix ho ha evidenciat amb la cara de pocs amics que ha lluït a la innecessària roda de premsa que han convocat.

➡️ Política

Més notícies: