Primer pla de Jordi Turull amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

Demanen la dimissió de Jordi Turull

L'acusen de filtrar la reunió per precipitar el sí al PSOE

Ha començat la campanya de l'independentisme radical per enfonsar a Junts. Les xarxes cremen després que l'executiva de Junts, empesa pel secretari general Jordi Turull, optés per recolzar la candidatura socialista a la Mesa del Congrés. Turull és precisament el principal assenyalat per la polèmica decisió.

Entre l'independentisme radical s'estén la idea de que Jordi Turull va filtrar la reunió de l'executiva per pressionar el sector favorable al bloqueig. A les xarxes el titllen de “talp” i demanen la seva dimissió com a secretari general del partit. També abunden les acusacions de “traïdors” i “botiflers” a Junts i als seus principals líders.

Carles Puigdemont, Laura Borràs i Míriam Nogueras no se salven de la crema, però el nom que més es repeteix és el de Turull. Això d'avui pot marcar un punt d'inflexió en la seva posició dins del partit. La seva figura ja estava molt tocada després de les darreres decisions com la de trencar el pacte a la Diputació de Barcelona.

Carreguen contra el secretari general

Jordi Turull porta temps assenyalat pels comandaments com a responsable de la deriva de Junts. La decisió d'avui aprofundeix en la incoherència del partit, que va perdre la Diputació per no anar amb el PSC, però ara s'entén amb el PSOE a Madrid. I el pitjor és la sensació de desgovern i improvisació continuada.

Primer pla del secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, amb rostre somrient

A les xarxes socials no dubten en anomenar-lo "tolp" ia afirmar que "l'indult és el preu de la traïció". També posen en dubte que els expressos hagin de seguir en política perquè són captius del xantatge. En els propers dies es podria obrir un nou cisma dins de Junts.

Els darrers dies, Jordi Turull havia estat el vincle d'unió entre el sector radicalitzat de Junts i els possibilistes d'ERC. La seva missió era acostar posicions per trobar una solució de consens. Marta Rovira (ERC) i Jordi Turull (Junts) representen els sectors convençuts d'estar davant d'una oportunitat històrica per imposar les seves demandes.

Tensió dins de Junts

El que ha passat avui posa en evidència el caos de Junts. Amb Puigdemont com a ideòleg però sense un càrrec orgànic, i la tensió entre la secretaria general (Jordi Turull) i la presidència (Laura Borràs), el partit navega en la contínua improvisació. Una situació insostenible que els porta a prendre decisions incoherents i a perdre cada cop més suport entre les bases processistes.

El sector de Laura Borràs havia aconseguit imposar la tesi del bloqueig de la legislatura. Segons els seus càlculs, la repetició electoral beneficiaria Junts perquè es podria presentar com els puristes que van resistir a les pressions del “triler” Pedro Sánchez. Això els permetria emportar-se molts vots de l'abstencionisme i les bases d'ERC.

Però en les últimes hores han entrat els nervis en els dubtes, i Turull ho ha aprofitat a favor seu. El secretari general havia mostrat un perfil dur en les seves declaracions, però entre els seus defensava la negociació per arribar a acords amb el PSOE. A la recta final de la batalla per la Mesa del Congrés, s'ha imposat al sector de Borràs.

El partit, a la corda fluixa

La decisió d'avui deixa en molt mal lloc a Junts, amenaçat per l'abstencionisme i per Sílvia Orriols que ja treu el cap. A les xarxes socials ha començat una campanya per enfonsar Junts al costat dels altres partits processistes. Demanen l'abstenció o el vot per a Aliança Catalana a les properes eleccions catalanes.

Muntatge amb tres plans mitjans de Laura Borràs, Carles Puigdemont i Jordi Turull amb cara de preocupació

El gran perjudicat, a més de Turull, és Carles Puigdemont. Cada cop més arraconat judicialment i sense l'aura de líder suprem entre les bases independentistes, cada pas que fa l'acosta més a la irrellevància política. Ara li toca resoldre el proper maldecap, el de la investidura, amb la figura del seu lloctinent molt tocada.

➡️ Política

Més notícies: