Composició fotogràfica amb els líders dels partits que donen suport a Pedro Sánchez
POLÍTICA

Puigdemont se suma a la coalició Frankenstein

Francina Armengol, nova presidenta del Congrés gràcies als vots de Junts

Pedro Sánchez ho ha tornat a fer. Després de 4 anys governant gràcies al suport de nacionalistes i independentistes, el president en funcions del govern ha aconseguit ampliar la coalició Frankenstein. Junts per Catalunya ha fet de crossa necessària perquè la socialista Francina Armengol sigui la nova presidenta de la Mesa. Tot i gesticular molt, el partit de Carles Puigdemont ha decidit apuntalar el bloc progressista al Congrés dels Diputats.

En els darrers dies i hores, diverses veus properes a Junts van doblar els seus esforços per marcar distàncies amb els socialistes. Molts escarafalls i molta gesticulació per acabar ajupint el cap davant els interessos de Pedro Sánchez. La formació liderada per Carles Puigdemont, Laura Borràs i Jordi Turull tenien el PSOE contra les cordes, però finalment han optat per facilitar les coses a Pedro Sánchez.

Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez i un pla mitjà d'Oriol Junqueras aplaudint i Carles Puigdemont somrient

La jornada començava amb els dubtes sobre la decisió de Junts per Catalunya, que tenien a la mà el futur de la Mesa del Congrés. El PP sumava 171 suports (comptant Vox i UPN), els mateixos que el PSOE (amb Bildu, ERC, BNG i PNB). Els dubtes es van apoderar de Ferraz ahir. La sensació a 24 hores de la votació era que Junts podia provocar, amb la seva abstenció, que Coalició Canària fes Cuca Gamarra presidenta de la Mesa. Però finalment, l'expresident ha tirat de pragmatisme, votant Armengol i assegurant-se diverses contrapartides favorables al seu partit.

Junts tindrà grup parlamentari propi, i tot el que això significa: milers d'euros en subvencions i més intervencions a les sessions del Congrés. També podran parlar en català a la Cambra Baixa. A veure com ho fan per justificar un acord que, bàsicament, els beneficia a ells com a partit. De fet, no són precisament pocs els independentistes que ja estan carregant contra la formació de Carles Puigdemont, a qui acusen de “traïdors”.

Després d'una legislatura -la passada- en què Junts va intentar marcar un perfil diferent del d'Esquerra, finalment han optat per fer el mateix que els seus rivals processistes i convertir-se en aliat del PSOE i l'anomenat “bloc progressista”. D'aquesta manera, Pedro Sánchez suma un nou soci a la coalició Frankenstein, ara en versió 2.0.

Francina Armengol, nova presidenta del Congrés

La candidata socialista per presidir la Mesa del Congrés ha guanyat la votació gràcies als 178 suports que ha obtingut de PSOE, Sumar, Junts, ERC, Bildu, PNB i BNG. Cuca Gamarra només ha aconseguit 139 vots de PP, UPN i Coalició Canària. Finalment, els 33 diputats de Vox han decidit votar el seu propi candidat (Gil Lázaro), evidenciant així una ruptura amb els populars.

➡️ Política

Més notícies: