Ricard Ustrell entrevistant Carles Puigdemont amb un micròfon de Catalunya Ràdio a la mà, tots dos somrients

Ricard Ustrell, el periodista de confiança de TV3

La seva carrera es va disparar el 2011 després de fer-li una broma al llavors Rei Juan Carlos

La carrera de Ricard Ustrell es va disparar el 2011, quan li va fer una broma al llavors rei Joan Carles. El periodista, aleshores col·laborador d'un programa de Catalunya Ràdio, es va fer passar per Artur Mas per felicitar el monarca pel seu aniversari. Fins i tot va poder parlar amb ell després de trucar a La Zarzuela i passar tots els controls.

El director del programa, Pere Mas, no va tenir tanta sort. El llavors director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, d'Unió, no va renovar l'espai, Tot és molt confus, la temporada següent. El procés havia començat, però a la Generalitat encara governava CiU.

Mas, no obstant això, no es va quedar sense feina: va ser recol·locat a TV3 i a RAC1 on col·labora en diversos programes. Alineat sempre amb el procés va ser un dels assistents a l'acte que van organitzar Junts i ERC al TNC el juliol del 2017. Xavier Graset tampoc no se'l va perdre.

Ustrell va tenir millor sort i ara li han encarregat la presentació de El matí de Catalunya Ràdio, el programa estrella de l'emissora. Laura Rosel, també alineada amb el procés, -va arribar a entrevistar a TV3 un etarra condemnat per delictes de sang- no ha pogut fer front a la competència de Jordi Basté, que gairebé dobla en audiència Catalunya Ràdio.

Primer pla del periodista Jordi Basté
CamaraImatge:

@versiorac1, Twitter

El director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, ha acomiadat Rosel amb tot just només una línia de comunicat oficial i li ha agraït “la professionalitat demostrada” durant les “últimes temporades”.

Rosel ja va ser destronada del FAQS al seu dia per posar Cristina Puig, també pro procés. Com que va assumir el cessament sense crítiques, se li va encarregar un programa especial sobre dones i, posteriorment, El matí de Catalunya Ràdio.

Ricard Ustrell, de 32 anys, serà el periodista més jove que assumirà ara la franja matinal de l'emissora oficial de la Generalitat. Després de la polèmica pel Rei, va dirigir després El Suplement, també a Catalunya Ràdio, durant tres temporades fins al 2017.

Al capdavant de la seva productora, La Manchester, va ser el presentador triat per presentar Preguntes Freqüents, FAQS, un dels programes estrella de TV3 en els moments més àlgids del procés. La cadena convidava sempre tres tertulians independentistes i un que no ho era.

El públic assistia amb llaços grocs a la solapa i a Jordi Cañas un dia un espectador li va dir “fill de puta”. El mateix eurodiputat de Ciutadans li va haver de cridar l'atenció.

Imatge de Ricard Ustrell durant 'Col·lapse'
CamaraImatge:

TV3

Però Ustrell va deixar el programa a mitja temporada, només feia quatre mesos que hi era, sense donar explicacions. Va caure llavors en desgràcia a TV3 i va començar a col·laborar, com a articulista, a El Periódico. Tot i que finalment va ser recuperat: ha presentat Planta Baixa durant quatre temporades i ha sigut el substitut de FAQS, Col·lapse, durant una altra.

En aquest darrer programa, del 4 de febrer passat, va entrevistar David Saavedra, autor del llibre Memòries d'un exnazi sense haver-se llegit l'obra. En un moment determinat de l'entrevista li va dir:

- Al llibre parles de pallisses.

- Com de pallisses?, va replicar l'entrevistat.

- D'episodis conflictius, va insistir Ustrell.

- De pallisses no parlo res al llibre.

- Hi ha un capítol que parles de pallisses. Ja t'ho trobaré.

Però no va tornar a treure el tema.

Ricard Ustrell, presentador de TV3
CamaraImatge:

TV3

- Quan tens relació amb el Reial Madrid…, va insistir després.

- Jo no tinc cap relació amb el Reial Madrid.

- Després t'ho ensenyo, va tornar a escapolir-se Ustrell.

Saavedra va replicar amb un “estem tocant moltes coses i perdent el fil”. Ustrell va denunciar que “l'extrema dreta està creixent” i va citar en un parell d'ocasions Vox. El mateix entrevistat, a la pregunta de què era Vox, va contestar que “un partit polític”.

Ustrell va insistir:

- “Hi ha nazis a Vox?”

- “Sí, hi ha nazis a Vox, però no és un partit nazi”, va concloure l'autor.