Un home amb camisa blanca i gorra negra parla davant d?un micròfon en una manifestació, envoltat de persones que sostenen banderes i pancartes.
POLÍTICA

Rialles per l'últim vídeo de l'ANC amb Lluís Llach de protagonista: 'vergonya aliena'

El processisme ha demostrat el seu declivi a la manifestació antimonàrquica de Lloret de Mar

El processisme té cada vegada menys salvavides on agafar-se, però un d'ells segueix sent la monarquia. Afectat per un greu problema de desmobilització, el moviment independentista intenta reactivar-se apel·lant als seus instints més primaris com l'odi furibund a la Casa Reial i els Borbons. En això consistia l'acte antimonàrquic celebrat a Lloret de Mar, que ha deixat una de les imatges més descriptives del declivi on viu instal·lat des de fa temps el Procés.

Com cada any, la Família Reial s'ha instal·lat uns dies a Catalunya per participar als Premis Princesa de Girona. Ja s'ha convertit en una cita obligatòria per al separatisme, que intenta boicotejar els premis amb mobilitzacions. La realitat és que la seva capacitat de mobilització va decaient cada any una mica més.

Entre els participants a la manifestació hi havia dirigents polítics d'ERC, Junts i la CUP, a més d'entitats i líders socials. Entre ells Lluís Llach, el nou president de l'ANC, que ha protagonitzat una de les imatges més hilarants que ha donat el processisme decant els darrers temps.

Ridice espantós de l'ANC

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha difós un fragment de la intervenció de Lluís Llach al llarg de la manifestació. El nou president de l'ANC apareix micròfon en mà donant un speech que sembla tret d'algun monòleg, lluny de la categoria i la solemnitat que se li hauria de suposar a un líder social o polític. De fons se senten com l'aclamen els pocs fanatitzats que encara queden a l'entitat.

Les reaccions no s'han fet esperar. La publicació de l'ANC s'ha omplert de missatges burlant-se de la caricatura en què s'ha convertit el processisme i l'Assemblea en particular.

Els internautes parlen de “vergonya aliena” i demanen a l'ANC que “deixin de fer el ridícul i d'avergonyir els catalans”. Algú es pregunta "i amb vosaltres què hem de fer", afegint que "tota aquesta pantomima és patètica" i preguntant si "no veieu que tot això ja està caducat".

Fins i tot els mateixos independentistes se'n riuen de l'ANC de Lluís Llach: “quina vergonya feu” diuen des del Col·lectiu de Defensa dels Represaliats, i li pregunten si “els fas fora tu d'una punyetera vegada o com va el tema”.

Altres comentaris més irònics pregunten “on és la samarreta verda” i llisquen que “si no compres samarretes per a tota la família no ets bon català i molt menys independentista”. Un missatge apunta que "l'únic per al que serviu és per fer quatre samarretes i ni així, feu més pena que vergonya".

Instrument de Puigdemont

L'ANC no només ha perdut prestigi i poder de mobilització, sinó que ha esdevingut un satèl·lit més de l'òrbita de Carles Puigdemont. L'elecció com a president de Lluís Llach ha confirmat l'acostament de l'ANC a Junts i la seva ruptura amb l'espai d'ERC. Per si en quedava algun dubte, Llach va secundar immediatament l'estratègia de Puigdemont de demanar el bloqueig de la investidura de Salvador Illa i la repetició electoral.

Un home amb gorra negra i ulleres verdes, amb una multitud i banderes de fons.

Mentrestant, l'entitat continua immersa en un debat intern sobre el rumb que ha de prendre a la fase del postprocés. Després del fiasco de la llista cívica molts demanen tornar a les essències de l'ANC com a pilar de l'independentisme cívic. Però la manifestació d'ahir demostra que convertir-se en una sucursal de Puigdemont contribueix encara més a la desmobilització i la pèrdua de credibilitat d'una entitat convertida en un mem.

➡️ Política

Més notícies: