Primer pla de Ione Belarra somrient i mirant a càmera
POLÍTICA

La revista 'fake' que es fica amb Podemos i que corre com la pólvora

Guerra a l'esquerra amb humor


El creatiu publicitari madrileny Nico Ordozgoiti, aficionat als mems, es va fer famós creant portades de revistes falses que es van viralitzar a les xarxes socials. L'última té Podem com a protagonista. La protagonista de “Melodrames” no és altra que Ione Belarra, secretària general dels morats.

“Arriba al teu quiosc Melodramas”, anuncia el seu creador, “la revista dels que creuen que la millor política progressista és una miqueta de Falcon Crest”. Aquesta setmana, Podem ha estat protagonista per la ruptura amb Sumar i el seu pas al grup mixt. Un moviment polèmic, que en aquest cas ha donat peu a l'humor.

“Oposició forever” és un dels temes que es poden trobar en aquesta revista fictícia. “Qui vol lleis progressistes”, afegeix, “quan pots tenir aquests tuits canalles”. El missatge que hi ha al darrere és que els dirigents de Podem actuen més per gesticulació que per una veritable motivació política.

Entre Gramsci i Pimpinela

La falsa revista defineix Podem com a “meitat Gramsci, meitat Pimpinela” i els que “a déu posen per testimoni que se'n van al grup mixt”. També riu de la seva contínua apel·lació a les bases. “Consultem les bases”, es pot llegir, “si hauríem de arrufar les celles o agitar el punyet així”.

A la part més dura, s'anuncia el nou cap de llista per Madrid, “un meló amb la cara pintada”. I també esmenta “el feminisme, els drets socials i l'esquerra” com a “coses que no direm que hem inventat nosaltres, però que hem inventat nosaltres”. Un dard a Podem en clau d'humor, en el pitjor moment.

Els morats han estat acusats de trànsfugues per abandonar Sumar i anar-se'n al grup mixt. I de fer-ho, a més, sense consultar les bases. Els morats es defensen dient que era la seva única sortida per evitar l'ofensiva de Sumar i recuperar la veu pròpia al Congrés dels Diputats.

Guerra a l'esquerra

Podem també té els seus defensors, i demanen al creador de “Melodrames” que faci una revista també per a Yolanda Díaz (o “Lady puñales”). Acusen Díaz de crear un partit per a ella, fer fora Podem del Govern i deixar-los després sense veu. Per això consideren injust que ara s'acusi els morats de melodramàtics.

La ruptura de Sumar ha obert una nova guerra a l'esquerra, que afectarà el mateix govern de Pedro Sánchez. A partir d'ara, els cinc diputats de Podem tindran veu pròpia i podran interrogar el Govern. S'accentuaran així les diferències entre els de Yolanda Díaz i els de Ione Belarra i Irene Montero.

Podem va exercir de contrapès a la darrera legislatura, per arrossegar el PSOE a l'esquerra en temes com les pensions o el feminisme. Sumar s'ha mimetitzat amb el PSOE, perdent així aquest contrapès. Podem creu que l'esquerra transformadora necessita una veu pròpia al Congrés.

➡️ Política

Més notícies: