Primer pla de Yolanda Díaz seriosa
POLÍTICA

Yolanda Díaz s'amaga després de la patacada de Sumar

Empaten 3 diputats amb Alvise Pérez i Podemos treu només dos representants

No pintava gens bé la nit a la seu de Sumar quan els primers sondejos van avançar una més que probable desfeta electoral del partit de Yolanda Díaz. Potser per això la ministra de Treball va decidir no anar a la seu del partit. Tampoc hi han estat els ministres Mónica García i Pablo Bustinduy, així que el marró se l'han menjat la candidata Estrella Galán, i alguns pesos pesants com Sira Rego i Ernest Urtasun.

El motiu oficial va ser no eclipsar la candidata Estrella Galán, però molts ho van entendre com una finta de Yolanda Díaz per amagar-se del fracàs electoral. Sobretot tenint en compte que va assumir un gran protagonisme durant la campanya davant de l'handicap d'una candidata poc coneguda i per contrarestar l'efecte Irene Montero a Podem. Per això molts esperaven que donés la cara aquesta nit, al costat de la candidata, a la seu electoral.

Les dades confirmades donen 3 escons als de Yolanda Díaz, lluny de les expectatives dels magenta, i queden com a cinquena força per darrere del PP, PSOE, Vox i ERC. Empaten diputats amb el partit d'Alvise Pérez, S'ha acabat la Festa. Això sí, els de Díaz han superat Podem, que aconsegueix només 2 eurodiputats i aprofundeix en la crisi de les esquerres alternatives a Espanya.

Futur fosc per al projecte magenta

És clar que el PSOE ha concentrat el vot d'esquerres per aturar la dreta i l'extrema dreta. Els resultats també es poden llegir com un vot de càstig a Sumar i Podem després de la ruptura de la coalició, el mes de desembre passat. En tot cas, després de les dures derrotes a les eleccions gallegues, basques i catalanes, la debacle europea compromet molt el projecte de Yolanda Díaz a curt i mitjà termini.

Cal recordar que a les últimes europees Podem va ser quarta força amb el 10% dels vots i 6 eurodiputats. Ara Sumar, la primera força de l'esquerra alternativa, no aconsegueix superar el 5% dels vots i Podem es queda amb un breu 3,3%. La divisió de les esquerres beneficia partits com el d'Alvise Pérez, que aconsegueix fer-se lloc entre les dues formacions i plantejar una alternativa conservadora als grans poders.

Una dada significativa és que Alvise Pérez ha tret més de 200.000 més que Irene Montero i només 20.000 menys que Yolanda Díaz. El declivi encara és més salvatge si ens fixem en les eleccions del 2014, quan Podem va irrompre amb un 18% i 2,8 milions de vots. El 2019 van treure un 10% i 2,2 milions de vots, i ara un 8% amb 1,3 milions de vots.

➡️ Política

Més notícies: