Repunt de pasteres cap a Espanya
Les forces de seguretat es preparen per a una nova allau
Mentre que Pedro Sánchez es pren uns dies de descans al Marroc, Espanya s'enfronta a una altra crisi migratòria. L'arribada de pasteres ha augmentat un 4% respecte a l'any passat, i el regne alauita estaria preparant un altre enviament massiu. El CNI ja ha advertit a les forces de seguretat d'una possible allau d'immigrants.
Es reactiva l'arribada d'il·legals
El 2023 han arribat a Espanya 15.603 immigrants irregulars en 741 pasteres, la meitat els últims dos mesos. Això suposa un repunt important des que el Govern de Pedro Sánchez i el Marroc van signar un acord de control migratori. Aquest fou precedit per la pitjor crisi migratòria que es recorda al nostre territori.
Després de l'acord, el flux d'immigrants irregulars a les costes espanyoles es va reduir considerablement. Però en els darrers dos mesos ha tornat a pujar, especialment a les Canàries, Andalusia i les Balears.
Les autoritats han posat l'atenció en la “ruta de Nador”, amb destinació a Almeria. Més d'un miler de migrants han arribat a Espanya per aquesta ruta des de principis d'any. Aquestes embarcacions surten de Nador i arriben a la costa de Motril fins a Almeria custodiades per les màfies.
Les dades continuen sent inferiors a les del 2022, any de la gran crisi, però s'ha frenat el descens d'embarcacions il·legals. Les principals víctimes són els mateixos immigrants, que perden la vida per desenes a les costes espanyoles. L'altre problema és que el Marroc no accepta la devolució de cap il·legal des de fa tres anys.
Davant d'una nova crisi migratòria?
El que més preocupa és que el Marroc pugui tornar a utilitzar l'enviament d'il·legals com a arma de pressió a Espanya. Segons El Confidencial Digital, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) ha enviat una alerta als cossos i les forces de seguretat. Adverteixen d'una allau imminent d'immigrants procedents del Marroc.
Espanya podria patir una crisi semblant a la de l'any passat a Ceuta. El règim marroquí vol pressionar així Alberto Núñez Feijóo perquè, si arriba a la Moncloa, mantingui els acords a què van arribar amb Sánchez. Com el posicionament d'Espanya contra l'autodeterminació del Sàhara Occidental.
El Marroc ha començat a reactivar la pressió sobre Espanya perquè el nou Govern no reverteixi els acords aconseguits. Sense anar més lluny, a Exteriors creuen que Rabat llançarà una ofensiva just abans de la presa de possessió. Les forces de seguretat temen una allau difícil de controlar, amb l'arribada de pasteres a diferents punts.
Allau de pasteres taxi des d'Algèria
L'altre focus de preocupació és el repunt de pasteres procedents d'Algèria. El reforç dels controls policials al Marroc ha fet que les màfies explorin altres punts de sortida. Mentre que la ruta de les Canàries ha experimentat un descens, la ruta d'Algèria cap a la península i les Balears ha augmentat un 31%.
El país algerià podria estar utilitzant la immigració com a arma llancívola contra Espanya pel seu suport al Marroc. Les màfies utilitzen les llanxes ràpides anomenades pasteres taxi per traslladar els migrants per 8.000 euros cadascun. Balears, Múrcia i el País Valencià són els principals llocs de destinació.
Més notícies: