La regularització de 500.000 immigrants, en mans de Junts i el PP
En plena ofensiva de Puigdemont contra el PSOE, el Congrés votarà la versió definitiva de la ILP de l'abril passat
Torna el debat sobre la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per regularitzar mig milió d'immigrants. La mesura s'havia quedat – gairebé literalment – en un calaix. Després de la seva aprovació el mes d'abril passat, la iniciativa va quedar varada en el període d'esmenes.
Entre els que no es posaven d'acord hi havia PSOE i Sumar. Però segons assegura ara el diari Público, els dos partits del Gobierno han desencallat la situació amb una esmena. D'aquesta manera, la llei començarà a comptar des del desembre del 2023 i no des del novembre del 2021.
Per tant, demà dimecres, dia 25, la Mesa del Congrés donarà per finalitzat el període d'esmenes. A partir de llavors, comença el que és difícil. La versió definitiva haurà de ser aprovada per un Parlament que ja ha llençat més d'un gerro d'aigua freda al Gobierno.
Una altra possibilitat per perdre una votació
En principi, no hi hauria motiu perquè PP i Junts es desdiguessin i votessin en contra. L'abril passat, es van mostrar a favor i el seu vot va ser de color verd. L'únic partit que es va oposar en rodó a la regularització va ser Vox.
Ara bé, no és menys cert que el Gobierno també donava per assegurat el vot de Junts per limitar els lloguers. I el resultat és conegut per tots. Junts va tombar la proposta i això ha obligat el PSOE a enviar Santos Cerdán a Suïssa per parlar amb Junts.
No es tracta, doncs, tant d'una qüestió ideològica com del desig del Feijóo i de Puigdemont de remarcar la debilitat parlamentària del Gobierno. En aquest sentit, Junts té una fixació especial per mostrar un perfil molt dur. El motiu és que Puigdemont està en una competició silent amb Orriols (i ferit amb el PSOE per haver perdut Palau).
I els lloguers i la imminent votació sobre la ILP no són els únics fronts que el PSOE té oberts amb Junts. De fet, un dels fronts més agònics es resoldrà aquesta mateixa setmana. Dijous que ve es vota el sostre de dèficit (l'avantsala dels Pressupostos) i Junts ja esmola el punyal.
Junts marca abdominals
“A ningú no li ha de sorprendre: tot allò que sigui per consolidar el café para todos o agreujar el dèficit de Catalunya mai no tindrà el nostre vot”, ha dit Jordi Turull. Per la seva banda, Puigdemont està molt actiu en xarxes per avisar el PSOE que el vot de Junts va per lliure.
Quan passa això, hi ha un test infal·lible que revela que el partit que està al poder dona per perduda alguna votació important. El test consisteix a apel·lar al "sentit d'Estat" de l'oposició. I a això assistim ara, amb un PSOE que intenta traslladar la pressió que rep de Junts cap al PP.
En aquests casos, l'estratègia és perfectament previsible. Consisteix a temptar les comunitats autònomes de l'oposició i dir que són uns pressupostos molt “socials”. Esther Peña, portaveu del PSOE, diu aquests dies que "els homes i les dones d'Estat no juguen amb l'Educació ni amb la Sanitat":
En definitiva, que Junts està en plena ofensiva i se serveix de la tàctica de la sorpresa. Això té dos efectes derivats. El primer és que l'esquerra catalana acusa Junts d'alinear-se amb la “dreta espanyola”, el segon és que el PSOE busca el PP a la desesperada.
Més notícies: