Dos homes en un entorn formal amb fons vermell.
POLÍTICA

El regidor de Junts a Manresa obre més la bretxa al seu partit amb la immigració

Ramon Bacardit ha llançat un discurs que seria censurat per Josep Rull al Parlament de Catalunya

“A Manresa es pot parlar de tot, també de immigració i demografia. Els canvis que estem vivint impacten en els serveis públics, com ara la seguretat, l'educació, la salut o els serveis socials. Per això proposem crear una comissió d'experts que l'abordi amb dades i mesures concretes”.

Les declaracions no pertanyen a cap regidor de Vox ni Aliança Catalana o el Front Nacional de Catalunya. Les ha pronunciat el regidor de Junts i cap de l'oposició a Manresa, Ramon Bacardit, que fa temps que denuncia el descontrol migratori i la inseguretat. Això li ha valgut una campanya furibunda de l'esquerra, sobretot d'ERC i de la CUP, que l'acusen de racisme i extrema dreta.

Bacardit gosa plantejar una teoria que avui dia és objecte de censura i estigmatització. El més curiós és que el seu propi partit participa d'aquesta censura, per exemple des de la presidència del Parlament de Catalunya. Josep Rull va amenaçar Ignacio Garriga (Vox) i Sílvia Orriols (Aliança Catalana) amb retirar-los la paraula i sancionar-los per “difondre discursos d'odi”.

Això confirma el que fa temps que és una evidència, i és que hi ha dos Junts. Un que s'alinea amb l'esquerra a la seva croada contra l'“extrema dreta” al Parlament, i un altre que alça la veu als municipis contra la immigració il·legal i la inseguretat. Ramon Bacardit s'alinea amb els alcaldes de Junts a Figueres i Calella, Jordi Masquef i Marc Buch, líders de la denúncia contra els estralls de la immigració il·legal massiva i la tolerància amb la multireincidència i la delinqüència.

La contradicció de Junts

Durant anys Junts ha secundat la política de mà tova del processisme i l'esquerra amb la delinqüència i la immigració. La irrupció de l'independentisme identitari i l'èxit d'Aliança Catalana han portat el partit de Carles Puigdemont a fer un tomb en aquesta qüestió. Però el partit continua segrestat pel mitjà a l'estigmatització: mentre demana les competències en immigració per expulsar els estrangers multireincidents, el president del Parlament Josep Rull amenaça els diputats que demanen l'expulsió dels estrangers multireincidents.

És la contradicció d'un Junts que vol mostrar un perfil dur per distanciar-se d'ERC i disputar a Aliança Catalana l'espai de l'independentisme d'ordre. Però que per altra banda no s'atreveix a trencar amb el marc mental institucional imposat a Catalunya els darrers anys.

Això porta a la contradicció en immigració i seguretat, entre una erràtica estratègia nacional i la determinació dels seus alcaldes en zones especialment tensionades.

'Què pensarà Aurora Madaula'

La posició desacomplexada dels alcaldes de Junts produeix incomoditat a les altes esferes del partit, sobretot quan intenten marcar distàncies amb Aliança Catalana. Però també l'estratègia del partit a nivell nacional causa problemes als alcaldes de Junts, que veuen deslegitimades les demandes pel seu propi partit.

Així passa, sense anar més lluny, en el cas de Ramon Bacardit, que veu com molts critiquen la contradicció entre el discurs i l'actitud del seu partit a la presidència del Parlament. El primer a rebatre'l ha estat David BernaNadó, que va ser cap de campanya del Front Nacional de Catalunya a Manresa i que ara és a Aliança Catalana. “Heu vetat al Parlament el discurs que preocupa la gran majoria dels manresans, no es pot estar a missa i repicant”, ha tuitejat.

BernaNadó també ha preguntat irònicament a Ramon Bacardit “què pensarà Aurora Madaula” del seu discurs. Madaula lidera el sector de Junts més bel·ligerant contra els discursos antiimmigració, que cataloga directament de “feixisme”. Això fa evident la profunda divisió ideològica del partit que complica la unitat estratègica en temes que centren l'agenda política catalana.

En definitiva, el discurs desacomplexat de Ramon Bacardit posa de manifest la distància creixent entre el càlcul estratègic de la direcció nacional, enlairada de la realitat, i els dirigents locals, que pateixen diàriament els estralls de la immigració il·legal i la delinqüència.

➡️ Política

Més notícies: