Primer pla de Pere Aragonès visiblement avorrit
POLÍTICA

Recollida de firmes per fer fora Pere Aragonès

Més pressió perquè convoqui eleccions anticipades

Continua la ressaca postelectoral del 23-J. La nova patacada d'ERC pot tenir conseqüències a llarg termini, ja que els republicans encadenen dos fracassos electorals i governen la Generalitat en minoria. Una situació de feblesa extrema que en qualsevol lloc normal hauria donat lloc a eleccions anticipades.

D'una banda hi ha el PSC, que fa tres eleccions que és primera força des de l'oposició (les catalanes del febrer del 2021, les municipals del 28-M, i les generals del 23-J). Salvador Illa estaria en disposició de demanar un avenç electoral al President. Però espera ordres de Madrid, ja que el PSOE necessita el suport d'ERC per a la investidura de Pedro Sánchez.

D'altra banda, hi ha l'independentisme radical, que vol acabar d'enfonsar Esquerra. A les xarxes socials difonen una recollida de firmes per fer fora Pere Aragonès de la Generalitat. Demanen noves eleccions per conformar una nova majoria independentista.

Dur comunicat contra Aragonès

En una petició a change.org, afirmen que “una immensa majoria dels catalans volem ser una república independent”. I que ERC, Junts o CUP van acordar la presidència de Pere Aragonès per “culminar la independència”. "Avui no només ha incomplert aquest punt, sinó que el seu partit ha incomplert tots els acords pactats", diu la petició.

Pere Aragonès amb rostre molt seriós assegut a la cadira del Parlament de Catalunya

Els impulsors de la recollida de firmes critiquen que “es manté a la presidència amb només 33 diputats, minoria absoluta”. I carreguen contra Esquerra per acordar els pressupostos pactant amb el PSC, “contrari absolutament a la independència de Catalunya”.

Acusen Aragonès de “mentir” a la ciutadania per no dur a terme les seves promeses electorals, i de “trair el seu soci majoritari al govern”. Assenyalen a ERC de “pactar amb els partits que empresonen, jutgen i persegueixen independentistes”.

Eleccions anticipades a Catalunya?

Els promotors veuen una "necessitat imperiosa" la dimissió de Pere Aragonès i la convocatòria d'eleccions a Catalunya. Per això demanen una recollida de signatures com a mesura de pressió perquè hi hagi eleccions anticipades.

Tot i que no ho especifica, el to del text i alguns detalls com referir-se al partit d'Aragonès com a 'ER' deixen clar que prové de l'àmbit de Junts. De moment, el President Aragonès resisteix a Palau. El canvi recent de consellers va ser un moviment tàctic per esgotar la legislatura fins al 2025.

A les últimes hores Esquerra ha entrat a la Diputació de Barcelona assolint el seu màxim de poder històric. El partit vol consolidar el seu poder territorial en plena crisi i davant de la possibilitat de perdre aviat la Generalitat. Sens dubte, mals auguris pel partit d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès.

 

➡️ Política

Més notícies: